Framsteg för transplanterade grisorgan
Ett hinder i att transplantera grisorgan till människa har varit att grisorgan innehåller endogena retrovirus vilket misstänks orsaka sjukdom hos människor. Men nu har kinesiska forskare lyckats klona grisar som är fria från detta retrovirus.
Fyndet innebär ett steg framåt i försök att kunna transplantera grisorgan till människa, skriver forskarna i tidskriften Science.
Redan för ett par år sedan lyckades samma forskargrupp blockera generna för retrovirus, men då endast i grisceller på labb. Men med hjälp av CRISPR-Cas9-tekniken kan man lättare och med större exakthet göra den här sortens genförändringar.
Fler hinder kvarstår
Ännu ett stort hinder innan det kan bli möjligt att transplantera gäller avstötning. Något som samma forskargrupp försöker lösa med samma sorts genteknik.
Marie Nyman, chef på myndigheten Gentekniknämnden, menar att de retrovirusfria grisarna är ett viktigt framsteg och tror även att forskargruppen kommer lösa avstötningsproblemet.
– Om man nu lyckats göra det här med retroviruset så borde det också gå att använda CRISPR-Cas9 för att slå ut de gener som gör att människokroppen reagerar och stöter bort grisorganen. Så vi får väl se, det kanske kommer inom något år, säger hon.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
FORTBILDNING: Här lär du dig det senaste om perioperativ hypotermi »
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6754252