Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Tandlossning – en riskfaktor för hjärtinfarkt hos kvinnor

Ny svensk forskning visar att kvinnor med allvarlig tandlossningssjukdom löper ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med män. Nu uppmanar forskarna till att öka medvetenheten om egenvård, som att använda tandtråd, för att förebygga tandlossning.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-06

Annons

I en färsk studie har svenska forskare undersökt om personer med allvarlig tandlossning drabbades av hjärtinfarkt i större utsträckning. Även om risken skiljer sig mellan män och kvinnor.

Trots att studien är relativt liten utgör fynden ytterligare en pusselbit i ett komplicerat pussel, säger Björn Klinge, professor i tandlossningssjukdomar vid Malmö universitet och Karolinska Institutet, till Sveriges Radio.

– Ja, det här är ett hett forskningsområde, kopplingen mellan infektion och inflammation i munnen och påverkan på övriga kroppen, i det här fallet kopplingen till hjärt- kärlsjukdomar, säger Björn Klinge.

Annons
Annons

Bakterier från munnen läcker ut i blodbanan

Studien inkluderade hjärtinfarktpatienter från 17 olika sjukhus i landet vars munnar undersöktes. Resultaten visar att kvinnor med allvarlig tandlossningssjukdom löper ökad risk för att drabbas av hjärtinfarkt jämfört med män.

Orsaken till att kvinnor är mer känsliga i det här fallet har inte forskare något svar på. Men de är övertygade om att sjukdom i munnen kan påverka hjärta och blodkärl.

– Dels läcker bakterier ut i blodbanan från det infekterade området, dels läcker infektionsämnen ut. Sammantaget så kan detta påverka organ eller blodkärl på olika ställen, säger Björn Klinge.

Vidare understryker han att riskfaktorer påverkar män och kvinnor olika, och när det gäller kvinnor visar tidigare forskning för att det finns en ökad känslighet för vissa riskfaktorer och inflammatoriska reaktioner.

Annons
Annons
[ReadMoreLinkBoxSecond]

Bättre på att använda tandtråd

– Om det inte bara är ett samband här, utan också ett orsakssamband, så tycker jag att man får se det väldigt positivt att det finns en del i den här komplicerade processen som man kan påverka själv, med god egenvård och god tandvård, säger Björn Klinge.

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6925129

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.