Svenskar med dödlig sjukdom missas av läkare
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Sjukdomen familjär hyperkolesterolemi, FH, beror på fel i arvsmassan som gör att levern inte kan rensa bort det onda LDL-kolesterolet i blodet. Kolesterolet lagras in i blodkärlens väggar och kärlen täpps igen även om den drabbade äter och lever sunt.
50 000 svenskar är drabbade
Åderförfettningen som familjär hyperkolesterolemi orsakar leder till ökar risk för hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp.
– Vi vet att ungefär hälften av alla män som har FH får en hjärtinfarkt före 50 års ålder och att hälften av alla kvinnor får en hjärtinfarkt före 60 års ålder om de inte får en bra och tidig behandling med statiner, säger Lennart Nilsson till SVT.
70 procent av alla med obehandlad familjär hyperkolesterolemi dör innan 70-års ålder.
Försummad sjukdom
I Sverige hittas mindre än 4 procent av patienterna jämfört med Nederländerna där läkarna hittar drygt 70 procent av patienterna. I grannlandet Norge hittas nära hälften av alla patienter med FH. Många svenskar har en allvarlig sjukdom utan att få rätt diagnos eller adekvat behandling.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
– Konsekvensen blir att många unga människor drabbas av hjärtinfarkt och stroke helt i onödan. Det är urdåligt och djupt beklagligt. Kunskaperna om FH har funnits sedan 1930-talet och alla läkare har läst om FH på läkarutbildningen så det finns inga bra ursäkter till att vi har försummat den här sjukdomen, säger Lennart Nilsson.
Enligt Socialstyrelsens nya riktlinjer ska läkarna inom tio år hitta0 procent av FH-patienterna. Ärftligt högt kolesterol ska inte blandas ihop med höga kolesterolvärlden som beror på felaktig kost och för lite motion.
För att hjälpa personer med högt kolesterol att själva ta reda på om de behöver göra en FH- utredning, har forskare vid Universitetssjukhuset i Linköping och Uppsala Clinical Research Center, tagit fram ett gratis webbtest tillsammans med föreningen för FH-patienter. Testet släpps imorgon 24 september på fhsverige.se
- Svt.se - http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sjukvarden-missar-tiotusentals-med-dodlig-arftlig-sjukdom