Rött kött och charkprodukter medför risker
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Personer som äter mycket rött kött och charkprodukter har större risk att få hjärt-kärlsjukdom och vissa former av cancer, till exempel tjock- och ändtarmscancer.
Livsmedelsverket gjorde en undersökning över svenskarnas köttkonsumtion för över tio år sedan och den visade att vi i snitt åt 500 gram rött kött och charkprodukter i veckan. Jämfört med andra länder i Europa är det en relativt låg konsumtion. Livsmedelsverket beslutade därför att inte införa råd för hur mycket kött man bör äta.
Nu har en ny undersökning gjorts och när resultaten är färdigställda över hur stor konsumtionen är kommer Livsmedelsverket att bedöma om det finns anledning att införa ett råd om kött och chark.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
- Livsmedelsverket - http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Maten-och-var-halsa/Cancer/Risker-med-rott-kott-och-chark/