Oro inför framtida hjärtbyten
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Varje år utförs cirka 60 hjärttransplantationer i Sverige. Transplantationerna görs på sjukhus i Lund och Göteborg men nu har även Stockholm ansökt om att få vara med. Det skulle innebära att de tre landstingen får utföra 20 transplantationer per år, rapporterar Sveriges Radio.
Sedan man började utföra hjärttransplantationer i två landsting har sannolikheten att patienten lever ett år efter ett hjärtbyte ökat från 86 till 95 procent. På universitetssjukhuset i Lund är man orolig över vad som nu ska hända med kvaliteten på vården.
- Jag tror att det skulle försämra kvaliteten i Sverige betydligt. säger Per Ola Kimblad, verksamhetschef för thoraxkliniken i Lund, till Sveriges Radio.
– Man kan se dels från internationella studier men också från våra svenska kvalitetsregister att med fler patienter så får man större erfarenhet och bättre resultat.
Stockholm hoppas på att få utföra hjärttransplantationer
Var femte år ska rikssjukvårdsnämnden ompröva vilka landsting som får utföra hjärttransplantationer. För fem år sedan kom man fram till att Göteborg och Lund hade bäst kompetens, något som Stockholm läns landsting ogillade, överklagade beslutet men förlorade.
På thoraxkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm hoppas man nu på att få tillstånd att utföra hjärttransplantationer igen.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
– Vi har tagit till oss av kritiken och vi tror att vi har mycket att ge och att vi kan ge en fin vård till de här patienterna, säger Ulf Lockowandt till Sveriges Radio.
– Fördelarna är att man får tillgång till flera centers höga kunnande och forskningsmöjligheter. Och det blir mindre sårbart, speciellt när det gäller personalförsörjning än vad det är idag, säger han.
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6326977