Nordisk kost bra för folkhälsan
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Sund nordisk kost minskar hjärt-kärlsjukdomar och risken för typ 2 diabetes. Det visar en ny studie som Nordiska ministerrådet initierat i Sverige, Danmark, Finland och Island, skriver Dn.se.
Resultaten från studien, där 200 personer deltagit, visar att kosten som helhet är viktig och inte enskilda livsmedel. Detta i likhet med medelhavskosten. Det är principen om närproducerad mat som gäller för sund nordisk kost. Hårt, animaliskt fett och mjölkfett byts ut mot rapsolja och växtoljebaserat margarin.
Kosten har visat sig minska inflammationsfaktorer i samband med hjärt-kärlsjukdom. Nivåerna skadligt kolesterol, LDL-kolesterol, sjunker, samtidigt som nivåerna av bra kolesterol, HDL-kolesterol, stiger så att proportionerna mellan de två fettyperna blev bättre. Samtidigt minskade mängden skadliga fettpartiklar i blodkärlen.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
- Dn.se - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/nordisk-kost-bra-for-folkhalsan