Nordisk diet bra för hälsan
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Den som äter den nordiska dieten minskar midjemåttet och risken för hjärtkärlsjukdomar, menar forskarna bakom studien.
– Vi har ju under de senaste decennierna vant oss vid att äta en mer amerikaniserad diet. Så vi ska tillbaka till rötterna och se efter vad vi kan producera som smakar fantastiskt i de nordiska länderna. Och så ska vi lära oss av gamla recept som vi kan modernisera till att smaka fantastiskt med nordiska råvaror, berättar Thomas Meinert Larsen docent vid Köpenhamns universitet, till Sveriges Radio.
Studien gick ut på att jämföra effekten av dansk husmanskost och av den nya nordiska maten. Båda grupperna fick gratis mat under studietiden samt kockböcker med recept på de olika dieterna.
Resultaten, ett halvår senare, visade att de som gick ner i vikt mest var de som åt nordiskt. De sänkte också sina riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar så som blodtryck och blodfetter.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
- Sr.se - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5951937