Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Nordisk diet bra för hälsan

Medelhavskosten kan ha fått en konkurrent. Den nordiska dieten, om den består av bär, rotfrukter, svamp, rapsolja och viltkött kan vara lika bra för hälsan som medelhavskosten. Det hävdar danska forskare i en studie som presenterades under europeiska hjärtkongressen i Barcelona.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-09-01

Annons

Den som äter den nordiska dieten minskar midjemåttet och risken för hjärtkärlsjukdomar, menar forskarna bakom studien. 

– Vi har ju under de senaste decennierna vant oss vid att äta en mer amerikaniserad diet. Så vi ska tillbaka till rötterna och se efter vad vi kan producera som smakar fantastiskt i de nordiska länderna. Och så ska vi lära oss av gamla recept som vi kan modernisera till att smaka fantastiskt med nordiska råvaror, berättar Thomas Meinert Larsen docent vid Köpenhamns universitet, till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Studien gick ut på att jämföra effekten av dansk husmanskost och av den nya nordiska maten. Båda grupperna fick gratis mat under studietiden samt kockböcker med recept på de olika dieterna. 

Resultaten, ett halvår senare, visade att de som gick ner i vikt mest var de som åt nordiskt. De sänkte också sina riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar så som blodtryck och blodfetter.

    Källor

  • Sr.se - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5951937

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.