Lite choklad kan minska risken för hjärtsvikt
Hypertrofisk kardiomyopati, HCM, underdiagnostiserat i Sverige
Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) är den vanligaste kardiomyopatin med en prevalens på omkring 1/500-1/1000, det vill säga mellan 10-20 000 personer i Sverige har någon form av HCM. Dock är långt ifrån alla fall hittills diagnostiserade, enligt Oscar Braun, läkare och docent i kardiologi vid Lunds universitet. CV-SE-2400028-Okt2024
Ett litet intag av choklad kan vara bra för att undvika risken för hjärtsvikt, visar en ny studie som publiceras i The Circulation. Hjärtsvikt innebär att hjärtat inte orkar pumpa blod så att alla celler i kroppen syresätts, och det är ett tillstånd som är dödligare än de vanligaste cancerformerna i Sverige, rapporterar Vetenskapsradion.
En långtidsuppföljning av drygt 30 000 kvinnor i Västmanland och Uppland under åren 1998 till 2006 visar att det kan vara bra att äta 30 gram choklad i veckan. Och orsaken till att det kan vara bra att äta lite choklad någon enstaka gång i veckan är för att blodtrycket sänks.
Hypertrofisk kardiomyopati, HCM, underdiagnostiserat i Sverige
Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) är den vanligaste kardiomyopatin med en prevalens på omkring 1/500-1/1000, det vill säga mellan 10-20 000 personer i Sverige har någon form av HCM. Dock är långt ifrån alla fall hittills diagnostiserade, enligt Oscar Braun, läkare och docent i kardiologi vid Lunds universitet. CV-SE-2400028-Okt2024
- Vetenskapsradions nätupplaga - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10976&artikel=3927106