Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Hjärtsviktspatienter hoppas bli hjälpta av rödbetsjuice

Kan rödbetsjuice öka blodflödet och förbättra konditionen hos patienter med hjärtsvikt? Det är något som undersöks i en unik studie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Publicerad den: 2014-12-19

Annons

– Målgruppen för studien är patienter med hjärtsvikt orsakad av pulmonell arteriell hypertension, PAH. Sjukdomen innebär att utsöndringen av kväveoxid är störd och att kroppen inte kan omsätta nitrat/nitrit. Vår hypotes är att ett dagligt intag av rödbetsjuice ökar blodflödet vilket kan förbättra konditionen och öka patienternas livskvalitet, säger Gerhard Wikström, docent och överläkare i kardiologi på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande från sjukhuset.

Rödbetor innehåller rikligt med ämnet nitrat som omvandlas till nitrit av bakterier i munhålan. När vi sväljer nitrit förändras ämnet på nytt och blir till kväveoxid som får blodkärlen att vidgas och därmed förbättras blodflödet. Forskare har tidigare studerat effekten av rödbetsjuice hos friska individer, och hos dessa förbättrades blodflödet till skelettmuskulaturen med 40 procent. Nu hoppas man på en liknande effekt hos patienter med olika former av hjärtsvikt. Studien kommer att pågå under 2014 och 2015.

Annons
Annons

PAH innebär att blodtillströmningen försämras i lungpulsådrornas minsta kärl, arteriolerna. Det orsakar ett förhöjt blodtryck som påverkar både lungorna och hjärtat, och många patienter får hjärtsvikt.

– Vid hjärtsvikt är syretillförseln till vissa vävnader, framför allt till skelettmuskler, försämrad. Det gör det svårare att röra armar eller ben. Många patienter har därför svårt att vara fysiskt aktiva. En ökning av syretillförseln till dessa muskler kan förbättra konditionen och öka patienternas livskvalitet, säger Gerhard Wikström i pressmeddelandet.

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/roedbetsjuice-ges-till-hjaertsviktpatienter-i-unik-studie-paa-akademiska-1100225?utm_source=rss

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.