Genkoll kan förhindra svåra biverkningar
Med bättre kunskap om patienternas gener skulle många läkemedelsbiverkningar kunna undvikas. Det menar forskare i Uppsala som nu undersöker olika genvarianter.
Det handlar om vissa genvarianter som kan göra att en person inte tål vissa läkemedel, skriver Vetenskapsradion som har pratat med Mia Wadelius, överläkare och professor i klinisk farmakologi vid akademiska sjukhuset i Uppsala.
– Vi har väldigt mycket rapporter på olika typer av antibiotika. Mest är det allergiska reaktioner. Men det finns även konstiga reaktioner som kramper och psykiska reaktioner, säger Mia Wadelius.
Rapporterna om biverkningar är hämtat från Läkemedelsverket. Förutom antibiotika ligger antiinflammatoriska och blodförtunnande mediciner och läkemedel inom psykiatrin högt på listan om biverkningar. Nu försöker alltså forskare på akademiska sjukhuset ta reda på vilka genvarianter det kan röra sig om.
– Vi har hittat några gener som ökar risken för svåra blodreaktioner, och det gäller immungener, säger Mia Wadelius.
Anpassa medicinen efter patienters dna
På sikt hoppas forskarna kunna analysera dna från en patient för att redan i förväg kunna säga om ett visst läkemedel är säkert att använda.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
– När det går att analysera är det ju helt onödigt att ge ett läkemedel om man kan upptäcka den här risken innan man tar medicinen, säger Mia Wadelius.
- Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6845446