Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Frukt är bra för hjärtat

Den som äter mycket frukt och grönsaker minskar risken att dö av vissa hjärtsjukdomar, det visar en europeisk studie där ätvanorna hos 300 000 människor i åtta europeiska länder jämförts mot dödligheten i hjärtsjukdomar, skriver Vetenskapsradion.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-19

Annons

Den som äter mycket frukt och grönsaker minskar risken att dö av vissa hjärtsjukdomar, det visar en europeisk studie där ätvanorna hos 300 000 människor i åtta europeiska länder jämförts mot dödligheten i hjärtsjukdomar, skriver Vetenskapsradion.

Det visade sig att för varje ytterligare portion frukt och grönt som en person äter varje dag så minskar chansen att dö med fyra procent. Det här mönstret såg forskarna upp till cirka åtta portioner. En portion räknades som till exempel en liten banan, ett äpple eller en morot.

Samtidigt pekar forskarna bakom studien på att de som äter mycket frukt och grönt i regel också har andra sunda vanor, som också kan vara orsaker till att de har lägre dödlighet.

Annons
Annons

    Källor

  • SR Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=4298380

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.