Frukt är bra för hjärtat
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Den som äter mycket frukt och grönsaker minskar risken att dö av vissa hjärtsjukdomar, det visar en europeisk studie där ätvanorna hos 300 000 människor i åtta europeiska länder jämförts mot dödligheten i hjärtsjukdomar, skriver Vetenskapsradion.
Det visade sig att för varje ytterligare portion frukt och grönt som en person äter varje dag så minskar chansen att dö med fyra procent. Det här mönstret såg forskarna upp till cirka åtta portioner. En portion räknades som till exempel en liten banan, ett äpple eller en morot.
Samtidigt pekar forskarna bakom studien på att de som äter mycket frukt och grönt i regel också har andra sunda vanor, som också kan vara orsaker till att de har lägre dödlighet.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
- SR Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=4298380