Förmaksflimmer ökar risken för demens
Personer med förmaksflimmer löper nästan tre gånger större risk att utveckla demenssjukdom – även de som inte fått stroke. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.
–Eftersom både förmaksflimmer och demens är väldigt vanliga sjukdomar hos äldre är fynden viktiga. Många blir hårt drabbade. Fynden kan också leda till att vi hittar nya sätt att förebygga demens, säger doktoranden Lina Rydén i ett pressmeddelande från Göteborgs Universitet.
I studien ingick drygt 600 70-åringar i Göteborg vilka undersöktes år 2000 och sedan följdes upp under 12 års tid. Av de elva procent med förmaksflimmer hade nio av dessa också utvecklat demens.
Risk för demens även utan stroke
Det är sedan tidigare känt att en av de allra vanligaste orsakerna till demens är stroke och att förmaksflimmer är en av de viktigaste orsakerna till stroke. Det som visade sig i studien var dock att risken för demens också ökar i frånvaro av en stroke. Än så länge vet forskarna inte varför, men en av flera teorier är att den som drabbas får nedsatt blodflöde i hjärnan.
Lina Rydén hoppas att hennes resultat ska göra att läkare blir mer uppmärksamma på kognitiva förmågor hos personer med förmaksflimmer och att fynden leder till ytterligare forskning om hur man kan behandla flimmer på bästa sätt för att förebygga demens.
NetdoktorPro rapporterar från ESC
Följ vår kongressbevakning från europeiska kardiologföreningens (ESC) årliga möte. Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
- Göteborgs Universitet - https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//formaksflimmer-okar-risken-for-demens.cid1665999