Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kardiologi

Fibrer bra för hjärtat

Hjärtat mår bra av fibrer, inte minst för dem som redan drabbats av hjärtinfarkt. Att äta fibrer ökar chansen att fortfarande vara vid liv nio år efter hjärtinfarkten.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-04-30

Annons

Det är forskare vid Harvard School of Public Health i USA som har analyserat uppgifter från två större studier med både kvinnor och män som hade drabbats av hjärtinfarkt och som därefter regelbundet hade rapporterat vad de åt via enkäter.

Forskarna hade en uppföljningstid på nio år. Under de åren dog 682 kvinnor och 451 män. Resultaten från analysen visade att det fanns en tydlig koppling mellan chansen att överleva och intaget av fibrer. Den femtedel som åt mest fibrer löpte 25 procent lägre risk att dö, jämfört med den femtedel som åt minst.

Annons
Annons

Frukt, grönsaker, frukostflingor, bröd och bakad potatis, är alla exempel på livsmedel som innehåller mycket fibrer.

    Källor

  • SvD.se - http://www.svd.se/nyheter/inrikes/3513032.svd

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.