Expertintervjuer
Tio snabba med Signy Reynisdottir:
"Landstingsdriven sjukvård behöver komma i kapp!"
Får man vara tjock och frisk? Vilken mat skulle Djingis Khan bjuda på? Hur får man enkelt in Shakespearedramatik med hustrumord och rivalitet i vardagsrummet, utan att sätta på teven? Obesitasöverläkare Signy Reynisdottir delar med sig i en expertintervju på NetdoktorPro.
Vilka är de stora frågorna inom ditt område just nu?
– Vad som diskuteras ganska mycket är hur man ska värdera fetma som sjukdom – får man vara tjock och frisk? I SBU:s rapport om fetma från 2002 definieras ett BMI över 30 som sjukdom, men vi har ju faktisk tjocka friska människor! ”Health at every size” är en rörelse i USA som menar att man ska titta på livsstil och hur den överviktiga mår, och erkänna att det finns en spridning av vikt i befolkningen. Utmaningen ligger i att hitta de personer som verkligen drar nytta av att gå ned i vikt, och att få till en bra organisation för hela behandlingen.
Vad står högst på din agenda under hösten?
– Omorganisation av vår mottagning Överviktscentrum på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Vi håller på att förhandla om ett nytt avtal, och det blir delvis annat innehåll. Vi har verksamhet som riktar sig mot ungdomar och där finns det mycket vi kan göra bättre och utveckla vidare. Också e-hälsa – webbaserad behandling men ändå individuella kontakter och att använda internet som ett stöd, inte som ersättning – är fokus i höst.
Hur kom det sig att du valde läkaryrket?
– Jag var intresserad av naturvetenskap, bra på matematik och ville ha ett jobb att försörja mig på. Därför föll valet på läkaryrket, som hade en lysande arbetsmarknad, framför biolog, där det såg dystert ut. Naturvetenskapen är något jag vuxit upp med då min pappa var biologilärare, jag är delvis uppvuxen på bondgård, nära skog och mark och med akvarier och terrarier, och har ett generellt naturintresse.
Hur hamnade du inom ditt specialistområde?
– Det är delvis en slump. Jag tänkte att jag skulle bli kirurg, efter att jag gjort min AT, men hittade inget vikariat. Istället fick jag vikariat på medicinkliniken i Huddinge och kom då in på forskning om fettväv. Vi gjorde en studie på fettceller och vad som skedde med dessa vid viktnedgång hos patienter med fetma och metabola syndromet. Forskningen var kul, vi var en bra grupp och det var oerhört stimulerande. 1994 hittade man leptin och min avhandling blev klar 1995. Det var först vid denna tidpunkt man insåg vilken enorm metabol aktivitet fettcellen har.
– Jag hade en hel del kontakt med överviktsenheten och patienter med viktproblem och när jag gjorde ST på endokrinavdelningen jobbade jag mycket med insulinbehandlade typ 2-diabetiker, och frustrerades över att ju mer de ökade insulindosen desto mer gick de upp i vikt. När jag var klar med ST fick jag erbjudande om att vara med och starta upp Överviktscentrum. ST i endokrinologi och metabolism tillsammans med forskning på fettceller ledde till att jag idag behandlar patienter med fetma, vilket känns som en logisk utveckling.
Hur utbyter du erfarenheter med kollegor?
– Det är framför allt via personliga kontakter och nätverkande som genom Svensk förening för Obesitasforskning och Stockholms obesitasdagar, som är ett årligt återkommande tvådagarssymposium. Internationellt är det via olika kongresser och på nätet följer jag ett par bloggar, bland annat Dr Sharmas obesity notes.
Vilken erfarenhet har du av internet och sjukvård?
– Min erfarenhet är att sjukvården ligger långt efter när det gäller att utnyttja internet. Stephan Rössner och Överviktsenheten var tidigt ute genom att bygga upp och utvärdera Viktklubben (på Aftonbladet.se) vetenskapligt. Landstingsdriven sjukvård behöver komma i kapp! Vi utvecklar e-hälsa på mottagningen och jag var med och startade Netdoktors första community, om just övervikt. Som vårdgivare lärde jag mig mycket av att läsa medlemmarnas inlägg och hur de resonerande.
Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, vilket skulle det vara?
– Får jag behålla lönen? Haha. Undervisning är kul så jag skulle kunna tänka mig något sådant. Min avsikt från början var inte att arbeta mot människor, men jag uppskattar mycket kontakten med patienter och studenter.
Vilken historisk person skulle du vilja äta middag med?
– Här strandar jag på att jag enbart tänker på vilken mat de skulle bjuda på: Djingis Kahn: hästmjölk? Drottning Victoria: engelsk mat? Jag skulle gärna äta middag med någon klassisk kokboksförfattare typ Kajsa Warg, om vi också lagade maten.
Vilken är din främsta levnadsregel?
– Ta dagen som den kommer. Gräv där du står. Gör det bästa av varje situation. Särskilt att gräva där du står, det vill säga att leva där du är, är bra att tänka på. Jag har inte alltid levt så men har blivit bättre på det.
Berätta något som inte så många känner till om dig!
– De som varit hemma hos mig vet att jag har 16 akvarier, med ett par hundra fiskar i, hemma i villan. Jag har alltid haft akvarier, som dekoration och så är det fascinerande att se det sociala spelet: det är som Shakespearedramatik med rivalitet och hustrumord. Det är dessutom en utmaning att få fiskarna att föröka sig, att sköta dem så pass bra att de vill få yngel. Därav de 16 akvarierna.
Tio snabba med Aino Fianu Jonasson
Favoritprylen är en sko, som hon inte kan bära själv, och om hon tvingades avstå läkaryrket skulle hon satsat på att bli diakon. Möt barnmorskan som efter 13 år i yrket läste vidare till läkare. Idag sysslar hon med kvinnoforskning och är en flitigt anlitad föreläsare inom urininkontinens.
Läs hela intervjun med Aino Fianu Jonasson
Tio snabba med Carl Johan Östgren
Han skulle gärna diskutera Jesus med Jesus själv och har ingen aning om vad han skulle ta sig till om han skulle få yrkesförbud idag. Diabetesforskaren och allmänmedicinaren Carl Johan Östgren berättar varför han uppskattar sina patienter, och avslöjar i vilken del av hemmet han gärna skulle spendera mer tid.
Läs hela intervjun med Carl Johan Östgren
Tio snabba med Anders Berntsson
Han skulle gärna starta ett behandlingshem med boende för patienter med psykossjukdomar och tycker att det är viktigt att läkare inte psykiatriserar vanliga livshändelser. Möt tandläkaren som tyckte att det blev lite litet i munnen och sadlade om till psykiatriker.
Läs hela intervjun med Anders Berntsson
Tio snabba med Anders Fasth
Han forskar på autoinflammatoriska sjukdomar hos barn och tycker det är spännande att lägga ihop de olika pusselbitarna i immunsystemet. När han inte är på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus är han konsult på nationella barnsjukhuset i Costa Rica, varifrån han också handleder doktorander.
Läs hela intervjun med Anders Fasth
Tio snabba med Lennart Jacobsson
"Jag känner mig privilegierad som har ett så varierat yrke", säger professor och Bechterewexperten Lennart Jacobsson som om han måste välja bort läkaryrket även skulle kunna tänka sig en karriär som professionell tennis-, golf- eller squashspelare. Favoritprylarna är joggingskorna och golfklubban – och så fru Jacobsson förstås.
Läs hela intervjun med Lennart Jacobsson
Tio snabba med Anita Groth
”Jag är ganska pessimistisk och tror att vi kommer att hamna i en tid där vi inte kan använda antibiotika längre och människor kommer att dö av enkla infektioner.” Öron-, näsa- och halsexperten Anita Groth berättar om sin oro inför framtiden och varför hon är så engagerad i STRAMA!
Läs hela intervjun med Anita Groth
Tio snabba med Helena Filipsson Nyström
Människan är en fantastisk kreation! I alla fall om du frågar NetdoktoPros endokrinologiexpert Helena Filipsson Nyström. Kanske är det därför hon tycker så mycket om att arbeta som läkare. Med ett fullspäckat schema arbetar hon bland annat för att öka kunskapen kring jod och struma.
Läs hela intervjun med Helena Filipsson Nyström
Tio snabba med Leif Bjermer
Från teologi, filosofi och psykologi till medicin. Leif Bjermer är professor i lungmedicin och allergologi och hans "winning formula" är att försöka förstå det som ligger långt ifrån honom själv. I juni 2010 fick han tillsammans med sitt forskarlag ta emot ett forskningsanslag på 15 miljoner kronor från Hjärt- och lungfonden.
Läs hela intervjun med Leif Bjermer
Tio snabba med Kenneth Pehrsson
Kenneth Pehrsson är kardiologen vars hjärta klappar extra hårt för filosofi och idéhistoria. Han spår en ljus framtid för hjärtpumpar och menar att hjärttransplantationer kommer att vara överflödiga inom tio år.
Läs hela intervjun med Kenneth Pehrsson
Tio snabba med Anders Behndig
Anders Behndig är NetdoktorPros musik- och teknikintresserade ögonexpert, han skulle gärna ta en middag med Albert Einstein och ser datorn som sitt främsta arbetsinstrument. "Internet har gjort stor skillnad i läkaryrket och har stor betydelse. Det är mycket enklare nu än när man var tvungen att leta efter information i bibliotekens källare."
Läs hela intervjun med Anders Behndig