Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Sverige får mer TBE-vaccin– ska förhindra brister

En ökad efterfråga av att vaccinera sig mot TBE skapade förra året brist på vaccin på många håll i landet. I år väljer därför tillverkarna att öka leveransen till Sverige. 


Publicerad den: 2019-04-24

Sverige får mer TBE-vaccin– ska förhindra brister
Annons

Den fästingburna smittan TBE, Tick-borne encephalitis, ger allvarlig hjärninflammation och i akut läge även hög feber, svår huvudvärk, kramper och förlamningar. Oftast blir de drabbade helt återställda, men många får problem under en längre tid. Under de senaste åren i Sverige har antalet drabbade av TBE ökat kraftigt. Mellan 2016 och 2017 ökade antalet smittade fall från 2,38 till 3,86 per 100 000 invånare. 2018 rapporterades 385 fall, vilket är en fördubbling sett till hur det såg ut för tio år sedan.

TBE-vaccin tog slut 2018

Kanske är det utbredningen av TBE som fått många att vilja vaccinera sig, för samtidigt som antalet insjuknade fall ökat har också efterfrågan på vaccination stigit. Men eftersom TBE-vaccinering ligger utanför det nationella vaccinationsprogrammet finns det ingen samlad statistik över hur många som vaccinerar sig och vilka som väljer att göra det.

Annons
Annons

Däremot har två bolag som levererar TBE-vaccin till Sverige, Pfizer och GSK, rapporterat en stadig ökning av antalet sålda vaccindoser de senaste åren. Förra året såldes 1,2 miljoner doser TBC-vaccin i Sverige av de båda bolagen, enligt statistik sammanställd av företaget IQVIA. Det visar på en fördubbling under de senaste två åren och en ökning med 170 procent sedan 2015.

Under 2018 tog TBE-vaccinet slut på många håll i landet. Hur säsongen kommer bli i år är svår att förutsäga, men vaccinbolagen gör sig redo för ett ytterligare ökat intresse. För att förhoppningsvis undvika bristsituationer kommer de därför utöka leveransen till Sverige.

– Vi har i år ökat antal doser till Sverige med 14 procent, framhåller kommunikationschef Ulrika Goossens, Pfizer AB, till Läkemedelsvärlden.

Även affärsområdeschefen Daniel Bergfeldt på GSK meddelade Läkemedelsvärlden att hans bolag förberett sig för en högre efterfråga och ökat de planerade leveranserna.

TBE-viruset sprider sig till nya områden

Fästingar med TBE-smitta är inte lika vanliga i alla delar av landet. Till riskområdena hör Stockholms län, samt Uppsala, Sörmlands och Västmanlands län. Under de senaste åren har ökningen också skett i andra delar av landet.

Annons
Annons

– Generellt kan man säga att TBE sprider sig västerut i landet, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

– Det är sannolikt flera olika faktorer som påverkar. Sådana faktorer är bland annat antalet värddjur för fästingen – till exempel rådjur och gnagare –  antalet fästingar och andelen fästingar som bär på TBE. Klimatförändringarna kan dessutom göra att vi får längre fästingsäsonger vilket också kan bidra till en ökning av TBE.

Läs medicinsk översikt: TBE (Tick-borne encephalitis)

Olika rekommendationer i landet

Om man rekommenderas till att vaccinera sig mot TBE beror på vilken region man bor i. Olika regioner ger olika rekommendationer. Bland annat beror det på att förekomsten av fästingar som bär TBE-virus varierar över landet, och därmed är smittan inte lika vanlig överallt.

I Stockholm finns en bred rekommendation som säger att barn och vuxna som rör sig i naturen bör vaccinera sig. Västra Götalandsregionen har däremot valt att publicera nya riskområden varje år som pekar ut de områden där många blivit smittade, och där det följaktligen också är viktigt att vaccinera sig.

Region Sörmland är än så länge den enda region som erbjuder kostnadsfri TBE-vaccinering. Sedan 2018 får barn och ungdomar mellan 3-19 års ålder TBE-vaccin avgiftsfritt i regionen.
Sörmlands exempel har inspirerat flera andra regioner till diskussion om avgiftsfri TBE-vaccinering, men inga beslut är ännu tagna.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

Folkhälsomyndigheten har tidigare genomfört en hälsoekonomisk analys av att införa gratis TBE-vaccin i Stockholm, men slutsatsen blev att ett införande inte vore kostnadseffektivt.

 

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - https://www.lakemedelsvarlden.se/mer-tbe-vaccin-till-sverige-ska-forebygga-brister/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.