Resistenta bakterier ger en mörk bild av framtidens sjukvård
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
nligt MSB är det bara en tidsfråga innan bakterier med resistensmekanismen ESBLcarba, som är mycket svårbehandlad, blir ett stort problem i Sverige liksom i Grekland och Italien, det rapporterar Sveriges Radio.
– Självklart kommer det att bli en mer ansträngd situation. I vilken utsträckning är svårt att bedöma i dag, men vi ser framför oss att det kommer att betyda en mycket högre belastning för vården, säger Kerstin Borg, analytiker vid MSB, till Sveriges Radio.
Resistenta bakterier hos människor och djur
I myndighetens framtidsscenario framträder bilden av ett samhälle där fem procent av befolkningen bär på ESBLcarba och där resistenta bakterier finns hos djur, i livsmedel och miljö. Jordbruksmarken är förorenad liksom bär- och grönsaksodlingar.
– Det är klart att man kan bli lite skrämd när man ser vad det här kan leda till, men det handlar också om att se till så att man vet vad det handlar om och att förstå vad man kan göra för att förebygga det här, säger Kerstin Borg till Sveriges Radio.
Tanken med framtidsscenariot är att det ska fungera som en väckarklocka för andra myndigheter, sprida kunskap och att hjälpa till att skapa handlingsplaner för antibiotikaresistens.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
Vårdhygien kan bromsa utvecklingen
Otto Cars, grundare av antibiotikanätverket ReAct, säger till Sveriges Radio att det fortfarande finns tid att bromsa den negativa utvecklingen av resistenta bakterier i Sverige.
– Vi har bakterierna hos oss men det är fortfarande ett fåtal. Det är klart att jag ser ju framför mig att det blir sämre. Men ju mer vi kan skydda den svenska sjukvården genom skarpare åtgärder när det gäller vårdhygien, rationell antibiotikaanvändning och också ha tillräcklig plats för patienterna och undvika onödiga omflyttningar i vården så kommer vi att kunna skydda den svenska vården bättre. Men vi kommer också att drabbas av det här förr eller senare, säger Otto Cars till Sveriges Radio.
- Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6304359