Koppling mellan blodgrupper och coronaviruset undersöks
Kan blodgrupp ha någon inverkan på hur man påverkas av det nya coronaviruset, sars-cov2? Preliminära studier tyder på det. Frågan undersöks nu också vid Linköpings universitet.
Blodgrupp har tidigare visat sig ha en koppling till inverkan på flera olika infektionssjukdomar, det berättar Johan Nordgren är docent i medicinsk mikrobiologi för Vetenskapsradion. Ibland kan en blodgrupp ha en skyddande effekt, ibland kan en blodgrupp göra att man blir mer mottaglig.
– Det gäller malaria och vinterkräksjuka, till exempel. Men blodgrupper har också kopplats till tidigare epidemier, som smittkoppor, pesten och en rad andra infektionssjukdomar, säger han.
För vissa infektionssjukdomar är alltså vissa blodgrupper mer skyddande än andra. Men hur ser det då ut för det nya coronaviruset, sars-cov2?
Under det förra sars-utbrottet, som skedde i början av 2000-talet, observerade det i Hongkong att det var en större andel personer med blodgrupp A som var inlagda på sjukhus medan en mindre andel tillhörde blodgrupp 0.
– Det tolkade man då som att blodgrupp 0 skulle ha en skyddande effekt, och att blodgrupp A skulle vara en riskfaktor. Preliminära studier på det här nya viruset, SARS-cov2 tyder på liknande resultat, säger Johan Nordgren till radion.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
Resultaten bör dock tolkas med försiktighet, då studierna på SARS-CoV-2 ännu inte inte granskats.
Johan Nordgren och hans kollegor kommer också undersöka saken vidare, vilket de gör genom att infektera mänskliga celler med olika blodgrupper, med det nya coronaviruset.
-
Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/artikel/7487312