Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Immunförsvarets sammansättning ifrågasätts

Nu har en ny typ av antikroppar upptäckts, vilket antyder att immunförsvaret kan se helt annorlunda ut än vad forskarna tidigare trott. Detta enligt en studie i Nature.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-25

Annons

– Man kan bli upphetsad över att immunsystemet kanske ser annorlunda ut. Kanske har det helt andra sätt och andra funktioner att förändra sin reaktivitet, säger Mats Wahlgren, professor i parasitologi vid Karolinska institutet i Solna.

Han är en av de forskare som på uppdrag av Nature har granskat studien, som visar att en antikropp kan vara mindre än man tidigare trott och bara bestå av två korta proteiner. Istället för två långa och två korta proteiner som i normala fall.

Upptäckten gjordes när forskarna tittade på patienter som hade haft malaria och hittade då även de ovanliga antikropparna hos personer, vilka man jämförde med, som inte har haft malaria. 

Annons
Annons

Andra sjukdomar

På vilket sätt fyndet kan komma till användning är ännu oklart men Mats Wahlgren ser potentiella möjligheter:

– Man kanske kommer åt mikrober, tumörer och andra substanser som försöker ta sig in i vår kropp på ett annat sätt och det blir kanske lättare kan påverka det. Men det vet vi egentligen inte. Det kan vi än bara fantisera om, säger han.

Att antikroppen vid malaria såg annorlunda ut kan förklaras genom att parasiten ofta finns lång tid i kroppen, vilket gör att immunförsvaret blir mycket aktivt och påhittigt för att bemästra de olika varianter av malaria. Samtidigt förklarar det inte varför antikroppen även kunde ses hos personer som inte har haft malaria, förklarar Mats Wahlgren som menar att det innebär att andra sjukdomar också kan skapa den här typen av antikroppar. Vilka sjukdomar det är återstår att se.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6762270

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.