Högsäsong för magsjuka
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
Det är oftast via mat och vatten människor blir smittade av magsjuka och de vanligaste livsmedelsburna bakterierna är campylobacter, salmonella, ehec och yersinia. Under sommarmånaderna under åren 2011 till 2015 blev över 10 000 personer sjuka av någon av dessa bakterier, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.
Här följer några enkla sätt att minska risken att bli sjuk både i Sverige och i utlandet:
Tvätta händerna
• innan du börjar laga mat, äter och efter att du har hanterat rått kött
• efter att du varit i kontakt med djur eller djurens närmiljö
• efter toalettbesök.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
Tänk på detta när du lagar mat
• Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.
• Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra.
• Diska skärbrädan och kniven som du använt till köttet innan du skär sallad eller andra grönsaker.
• Vid uppvärmning av mat ska man se till att den blir ordentligt upphettad.
• Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt.
• Låt inte maten stå framme länge i värmen.
• Var noga med att kyla ner maten snabbt och sedan förvara den kallt.
• Skölj alltid grönsaker noga i rent vatten.
Klappa gärna djuren men tvätta händerna efteråt
Ehec är en bakterie som kan finns hos idisslare och då i deras gödsel. God handhygien minskar risken för smitta i samband med besök på gårdar med djur.
Vid kontakt med lantbrukets djur
• Tvätta alltid händerna med tvål och vatten innan och efter kontakt med djuren och djurens närmiljö – glöm inte barnens händer.
• Tvätta händerna noga innan du äter och ha inte picknick i kohagen där det kan finnas gödsel.
• Bada inte nära djur som betar i vattenbrynet.Håll uppsikt över barnen (mindre barn stoppar gärna händerna i munnen).
• Lyssna noga på den hygieninformation du får vid besöket och läs eventuellt uppsatta skyltar.
Drick inte opastöriserad mjölk
• Drick inte opastöriserad mjölk – det är särskilt viktigt för barn, gravida, äldre och sjuka.
Kontrollera ditt dricksvatten om du har egen brunn
• Om du har egen brunn kan vattenkvaliteten förändras med tiden. Genom en vattenanalys hos ett laboratorium kan du kontrollera om vattnet innehåller bland annat bakterier.
• Gör en vattenanalys minst var tredje år.
• Glöm inte brunnen vid sommarstugan.
Källa: Livsmedelsverket
- Livsmedelsverket - http://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/sommarmanaderna--hogsasong-for-magsjuka/