Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Färre drabbas av urinvägsinfektion (UVI) med nya rutiner

Antalet urinvägsinfektioner, UVI, hos patienter som opererats har med hjälp av nya rutiner minskat med nästan 40 procent. Den nya rutinen på ortopedikliniken vid Skånes universitetssjukhus består av att man tar bort urinkatetern snabbare.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-11-25

Annons

Katetern får patienterna efter att de opererats för att kunna tömma urinblåsan. De allra flesta hade kvar katetern några dygn efter operation, även om rekommendationen alltid varit att den ska avvecklas så fort som möjligt.

På Ortopedikliniken vid Skånes universitetssjukhus har man nu börjat ta bort urinkatetern redan dagen efter en operation.

– Så länge patienten inte hade kommit upp och kunde ta sig till toaletten, så lät man den sitta kvar av rädsla för att patienten skulle få svårigheter att tömma blåsan. Men eftersom alla nu vet att det kommer innebära en risk och att vi inte gör patienterna en tjänst, utan att vi kanske ger dem en urinvägsinfektion, så avvecklar vi i de allra flesta fall urinkatetern dagen efter operation, säger Caroline Elmér, sjuksköterska på ortopedens avdelning 12 i Lund.

Annons
Annons

Risken för urinvägsinfektion ökar för varje dag med kateter

Har patienten en urinkateter så ökar risken för urinvägsinfektion för varje dygn man har kvar den.

– Urinkatetern är en inkörsport för bakterier. Det spelar egentligen inte så stor roll hur man lägger in den, utan det kan vandra på utsidan in och komma förbi kroppens naturliga skydd och barriärer.

Med hjälp av ändrade rutiner har alltså ortopedikliniken vid Skånes universitetssjukhus lyckats minskat antalet urinvägsinfektioner hos opererade patienter med nästan 40 procent.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=6570982

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.