Covid-19: Riktlinjerna för personer över 70 år ändras inte
Folkhälsomyndigheten har tidigare flaggat för att åldersgränsen på 70 år skulle kunna ändras. Så blir det inte, restriktionerna ligger kvar. Personer i riskgrupp kan dock ha sociala kontakter om de sker utomhus och på säkert avstånd.
– Vi har de senaste veckorna kunnat se en viss avmattning i smittspridningen, i antal som vårdas på sjukhus och i antalet som intensivvårdas för covid-19, sa socialminister Lena Hallengren (S) när hon kommenterade läget i Sverige, under en presskonferens under tisdagen.
Hon understryker dock att det inte är läge att slå sig till ro. Smittspridningen av det nya coronaviruset är inte över och läget är fortsatt allvarligt.
– Det är oerhört viktigt att vi alla följer de råd och rekommendationer som finns. Att vi håller avståndet, att vi undviker onödiga sociala aktiviteter, att vi stannar hemma när vi är sjuka och att vi fortsätter skydda personer i riskgrupp, säger hon.
Tidigare har Folkhälsomyndigheten flaggat för att åldersgränsen på 70 år skulle kunna ändras i restriktionerna, men inga justeringar kommer ske. Däremot vill man förtydliga att äldre inte behöver sitta i absolut isolering.
Socialministern menar att det är viktigt att tänka in hela folkhälsoperspektivet. Att det är viktigt att ha möjlighet att komma ut i friska luften, att kunna motionera och att kunna hålla kontakten med nära och kära - men samtidigt hålla tillräckligt fysiskt avstånd.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
Rekommendationerna för personer över 70 år och andra som ingår i någon riskgrupp är därför att fortsatt minimera sina nära fysiska kontakter till andra personer. Framförallt gäller det fysisk kontakt som kan innebära smittrisk, såsom kontakt inomhus.
– Kontakter som däremot sker på säkert avstånd och utomhus innebär betydligt mindre risk och det kan därför vara ett säkrare sätt att träffas på, säger socialminister Lena Hallengren och fortsätter:
– Det innebär till exempel att du kan ta en fika med din äldre mamma, på var sida av en parkbänk i solen. Det innebär att du som är morfar kan vara med på familjeträffen utomhus, om du ser till att hålla ett säkert avstånd till barn och barnbarn. Det innebär att du kan träffa en kär vän, som av annat skäl än hög ålder är i riskgrupp, så länge ni inte kommer varandra närmare än ett par meter.
”Man behöver inte vara inlåst hemma”
Socialministern får medhåll från Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten som också deltog under presskonferensen.
– Man kan alltså ägna sig åt en rad sociala kontakter, man behöver inte vara inlåst hemma, man behöver inte promenera ensam. Gör man detta utomhus, nu när under sommarhalvåret, så är riskerna för smittspridning små, säger Johan Carlson, som också poängterar att det är viktigt att hålla avstånd, både inomhus och utomhus.