Behandling mot covid-19 - “Vi vill ge en ärlig bild”
Nu går LIF, branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige, ut med en ärlig bild av det pågående arbetet i samband med smittspridningen av covid-19. Så inleder de själva sin pressträff den 27 februari.
Idag saknas fungerande läkemedel med dokumenterad effekt på covid-19 och det finns heller inget förebyggande vaccin. Vid pressträffen den 27 februari 2020 presenterar LIF en lägesbild av hur de globala läkemedelsföretagen nu arbetar med detta. “Vi vill ge en ärlig bild”, säger Anders Blanck, VD LIF och styrelseledamot EFPIA, branschorganisation för de forskande läkemedelsföretagen i Europa.
Läkemedelsutveckling är en tidskrävande process. Något som i det här fallet är extra utmanande. För närvarande görs nu stora ansträngningar för att kartlägga och
analysera virusets egenskaper, vilket är det basala för att kunna påbörja utvecklingen av läkemedel.
Enligt Anders Blanck pågår det nu minst 25 olika samhällsprojekt för att hitta vacciner mot det nya coronaviruset. Men högst på WHO:s prioriteringslista ligger forskning för att utveckla läkemedel som snabbt kan ge resultat för redan sjuka patienter. Det arbetet kan se ut på flera olika sätt, bland annat genom att:
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
- inventera interna forskningsportföljer för att identifiera tänkbara kandidater.
- låta externa forskare ta del av befintliga substanser i syfte att bedriva ny forskning på gamla befintliga substanser.
- göra kliniska prövningar.
- försöka utveckla nya kandidater.
Parallellt med arbetet att ta fram vaccin och behandling mot covid-19 arbetar läkemedelsbranschen aktivt med att ta hand om de drabbade, minimera virusutbrottet och att utveckla program för att förhindra utbrott i framtiden.