Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Webbinarium | Infektion

Webbinarium: Den totala virusbördan - hur sparar vi både liv och pengar?

Som vårdpersonal är du väl medveten om att virus utgör osynliga hot som kan ha en betydande inverkan på både individuell hälsa och samhällshälsan i stort. Men hur mycket kostar egentligen virussjukdomar vården och samhället? Och hur kan vi spara både liv och pengar genom att minska den totala virusbördan? Det är frågor som diskuteras i det här digitala seminariet. 


Publicerad den: 2024-05-20

Annons

Det här är den första delen av vår informativa webbinarieserie om virus, där vi kommer att utforska olika aspekter av virus, från kostnader och förebyggande åtgärder till innovativa lösningar. Webbinarieserien är en medicinsk utbildning som riktar sig till vårdpersonal. Avsnitt ett spelades in 17 maj 2024. 

Deltagare i webbinariet är Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Virus- och pandemifonden och Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening. Moderator är Mats Halldin, läkare och medicinsk ansvarig för NetdoktorPro.  

 

”Tyvärr har man inte tagit någon lärdom”

I webbinariet visar Niklas Arnberg bland annat exempel på kopplingar mellan virusinfektioner och akuta eller sekundära sjukdomar samt hur dessa sjukdomar belastar sjukvården och samhällskostnaderna. Hur påverkar exempelvis vanliga virusinfektioner såsom influensa, covid-19 och RS-virus personer som redan har andra sjukdomar och diagnoser såsom KOL, astma, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer? Och vilka virus är med och orsakar cancer, autoimmuna sjukdomar och sjukdomar i hjärnan?  

– Vi har nog bara börjat titta på det här, men vi måste jobba mer med det här för att vi ska få en bättre folkhälsa, minska belastningen i sjukvården och spara pengar till samhället, säger Niklas Arnberg och fortsätter: 

– Det är verkligen inte bara en pandemi, det är verkligen inte bara covid-19 eller SARS-coronavirus-2 som ställer till det. Idag har vi jättelite SARS-coronavirus-2 som cirkulerar i Sverige, däremot har vi massa andra virus som cirkulerar, såsom parainfluensavirus, rhinovirus, enterovirus med flera, som vi inte kan behandla eller förhindra, säger han. 

Och trots den senaste pandemin har man inte ökat beredskapen tillräckligt, menar Johan Styrud.

– Tyvärr har man inte tagit någon lärdom av det som har hänt, man skulle vilja ha lite större sjukvård, större kapacitet och större lager av olika saker.  Varje år får vi ju en puckel av influensa, Niklas sa 700 döda, jag skulle säga att det varierar mellan 500–1000 som dör varje år. Men vi mäter ju inte och ser inte om man har influensa eller inte så det finns säkert ett gigantiskt mörkertal. Men varje vinter när vi har den här puckeln är sjukvården jätteansträngd och så tre-fyra veckor efter är det över, tror vi. Hade man haft lite mer luft i systemet hade man kunnat ta hand om det här mycket bättre. Patienterna skulle kunna få bättre omvårdnad och vi skulle kunna ha en mer hållbar sjukvård, säger Johan Styrud. 

virus webbinarium ny gsk

netdoktorpro logga med text

 


Annons
Annons

Annons
Annons

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.