Studie: Genital inflammation minskar effekten av skyddskräm mot hiv
Tidigare forskning har visat att kvinnor som utsätts för hiv-virus kan minska risken för att smittas om de använder en speciell vaginalgel. Men effekten av krämen minskar om kvinnan har inflammation i underlivet, visar en ny studie publicerad i tidskriften Nature Medicine.
Ett flertal studier har visat att om icke-infekterade person får hiv-behandling innan och efter samlag med hiv-infekterade personer har de en god skyddseffekt mot viruset.
I en ny studie visar forskare att tenofovir kan minska risken för hiv-infektion med uppemot 75 procent. Studien bygger på en analys av tidigare forskning som inkluderar 800 kvinnor från Sydafrika. Hos kvinnor som hade inflammationer i underlivet minskade dock läkemedelseffekten avsevärt. Något som forskarna förklarar med att inflammationer verkar försämra det naturliga försvaret mot hiv.
Andra bakteriers påverkan på hiv-läkemedel
Forskarna ser fynden som viktiga i det pågående arbetet med att förebygga smittspridning av hiv. Samtidigt väcker de frågor om hur andra inflammationer påverkar hiv-behandling, menar överläkare Anders Sönnerborg.
– Att tenofovir kan metaboliseras av bakterier i vagina och effekten minskar bidrar ytterligare till de svårigheter som finns att utveckla en vaginal skyddskräm mot hiv. En viktig fråga som följer är hur bakterier i tarmen kan påverka långtidseffekten av hiv-behandling, säger Anders Sönnerborg vid Infektionskliniken, avdelningen Klinisk Mikrobiologi, på Karolinska Universitetssjukhuset.
Öka din kunskap om RS-virus
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om RS-virus hos vuxna. RS-virus orsakar akut luftvägsinfektion med symtom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.