Ordförande för läkarförening: Fler kunde ha överlevt pandemin
– Hade vi haft lite mer robust vård, mer vårdplatser och bättre intensivvård så skulle mer folk ha överlevt, tyvärr, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.
Det var få som kunde ana att vi skulle få uppleva en så världsomfattande och samhällsförlamande pandemi som coronapandemin skulle komma att bli. Inte minns blev den svenska sjukvården tagna på sängen, det menar Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.
– I slutet av 90-talet fick vi det här ”just in time” på alla våra lager. Vi har ju inga lager på våra sjukhus och vårdcentraler. Nu blev det panik, det fanns inget morfin, det fanns inga medel för sövning för de som skulle läggas i respirator, det fanns inte skyddsutrustning eller det ena och det andra. Vi måste ha lager, säger han och fortsätter:
– Sedan vet man inte om det används idag eller om tio år, det vet man inte, men man måste ha lager, säger Johan Styrud.
Hör diskussionerna i klippet här nedan:
Deltagare i klippet:
-
Niklas Arnberg, Professor i virologi vid Umeå universitet och ordförande för Virus- och pandemifonden
-
Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening
-
Mats Halldin, moderator och medicinsk chef på Netdoktor
Se hela webbinariet
Klippet ovan är enbart ett urklipp från webbinariet ”Hur bekämpa virussjukdomar och framtida pandemier?” som spelades in i december 2022. Se hela webbinariet här!
Webbinariet genomfördes med stöd av GSK.
Så kan Viruseptin hjälpa dina patienter att stå emot förkylningar
Kliniska studier visar att Viruseptin kan förhindra förkylningsvirus att föröka sig och spridas, minska virusmängden med >90 %, förkorta sjukdomstiden och minska risken för att infektionen tar fart igen.
Kortare klipp av webbinariet
-
Postcovid: Symtom, riskgrupper och varför vi behöver lära oss mer om tillståndet
-
Vätska, proppförebyggande och syrgas bör sättas in tidigt vid svår covid-19
Den här enkäten riktar sig till dig som är läkare och syftar till att undersöka vilka faktorer som påverkar dina beslut om förskrivning av läkemedel. Vi vill förstå hur sådant som journalsystem, patientpreferenser och ekonomiska överväganden påverkar dina val. Enkätundersökning om förskrivningspraxis