Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Infektion

Checklista: covid-19 – så hanterar du oroliga patienter

Vid ett utbrott av ett tidigare okänt virus förändras scenariot med tiden och bristen på svar skapar oro hos många. Med hjälp av infektionsexperten Birgitta Evengård har NetdoktorPro tagit fram och checklista som handlar om hur du som primärvårdsläkare kan bemöta patienter som är oroliga för det nya coronaviruset.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-03-13 Uppdaterad den: 2020-04-03

Checklista: covid-19 – så hanterar du oroliga patienter
Annons

Vad bör du ha koll på mötet med patienter som har oro relaterat till covid-19 och den rådande pandemin? Följ checklistan nedan, framtagen tillsammans med Birgitta Evengård, professor vid Institutionen för klinisk mikrobiologi, Enhet Infektionssjukdomar vid Umeå universitet.

Påläst och uppdaterad

A och O är att ge aktuell och korrekt information till patienten. Var påläst om viruset, sjukdomen och spridningen samt håll dig uppdaterad om det medicinska kunskapsläget.

Missa inte: Medicinsk översikt om covid-19 (SARS-CoV-2), som uppdateras löpande

Annons
Annons

Vi har mycket kvar att lära om det nya coronaviruset. Men var tydlig med att kunskapen om covid-19 är baserad på en mängd studier av virus som infekterar luftvägar på ett liknande sätt.

Tipsa om trovärdiga källor

Det bästa är förstås att allmänheten är pålästa och sjukvårdens ansvar är att informera om var det finns rätt fakta att ta del av. Följande sidor uppdateras dagligen med mer information:

  • Folkhälsomyndigheten
  • Världshälsoorganisationen, WHO
  • 1177

Vid frågor om covid-19 kan du hänvisa patienterna att ringa det nationella information nummer 113 13, som samarbetar med Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

Guida inom sjukvården

Personer som får symtom från luftvägarna, hosta eller feber ska inte bege sig till någon vårdinrättning inom de har pratat med 1177.

De som misstänker att de har blivit smittade inte ska kontakta sjukvården för provtagning, då det endast ska gör vid vidare om andningsbesvär.

Understryk att infektionen vid covid-19 i de allra flesta fall är mild och läker ut efter några dagar, precis som andra luftvägsinfektioner, och att antibiotika inte hjälper mot virus. Det viktiga är att personer som verkligen behöver sjukvården prioriteras, det vill säga äldre och de med allvarliga sjukdomstillstånd.

Skydda sig själv och andra

Spridningen av covid-19 sker framför allt via droppsmitta och viruset kan sannolikt överleva en tid på ytor, som handtag. Ge råd om att gå för att förhindra smittspridning:

  • Håll gud handhygien. Noggrann handtvätt med ljummet vatten och rikligt med tvål, cirka 20 sekunder,  stäng av kranen med papper eller handduk. Använd handsprit som komplement.
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Var mycket restriktiv med besök till anhöriga inom sjuk- och äldrevården. Sedan den 30 mars råder besöksförbud på samtliga landets äldreboenden.
  • Stanna hemma vid snuva, hosta eller feber.
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun.
  • Undvik kontakt med sjuka (munskydd hjälper i princip inte).
  • Håll minst två meter avstånd till andra personer.

Kom ihåg: Idag räknas man som smittsam i två dagar efter symtomfrihet.

Råd vid resor

Avråd från alla resor, även inrikes. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.