Läkemedelsverket granskning: Många solskydd håller inte måttet
Långt ifrån alla solskyddstillverkare kan bevisa att deras produkter har den effekt de lovar, visar Läkemedelsverkets granskning som konstaterar brister i dokumentationen hos sju av tio produkter.
– Det är ett krav att solskyddsprodukter ska ha dokumentation som visar att den har det skydd som anges på produkten. Ansvarigt företag ska utföra standardiserade tester som visar att produkten håller det skydd som anges i märkningen, säger utredaren Charlotte Björkbäck, till TT.
Läkemedelsverkets granskning kan dock visa att sju av tio produkter brister i dokumentationen av effektbevisningen.
Enligt solskyddsrekommendationen ska även solskyddsprodukter vara försedda med varningstexter och användarinstruktioner, till exempel: "vistas inte för länge i solen, även om du använder en solskyddsprodukt” och ”utsätt inte spädbarn och småbarn för direkt sol”, skriver TT. Men fyra av tio granskade produkter saknar varningstexter och användarinstruktioner.
– Det är viktigt att företagen tar sitt ansvar. De upptäckta bristerna visar att det finns anledning att fortsätta kontrollera att ansvarigt företag uppfyller kraven, säger Charlotte Björkbäck.
Dermatologen: “Målet med behandling av atopisk dermatit bör vara minimal sjukdomsaktivitet”
– Topikal behandling är inte alltid tillräckligt för patienter med måttlig till svår atopisk dermatit. Det är viktigt att dessa patienter remitteras till en dermatolog som kan utvärdera behandlingen och vid behov kombinera topikal behandling med systembehandling, säger Maria Bradley.
Antalet fall av hudcancer ökar
Det finns ett starkt samband med att bränna sig i solen och att få hudcancer, särskilt farligt är det att bränna sig som ung, skriver TT. Det är något som många av oss vet, men trots det har antalet fall av hudcancer i Sverige ökat de senaste åren, visar en färsk rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten. Varje år konstateras 60 000 hudcancerfall i Sverige, skriver TT.
[ReadMoreLinkBoxSecond]
Stora mängder solskydd behövs
Solen är som starkast mellan klockan 11.00 och 15.00, då är det också bra att hålla sig i skuggan. Annars är täckande kläder det bästa skyddet mot solen. De delar på kroppen som inte täcks av kläder, såsom ansikte, handrygg och dekolletage bör smörja med solkräm med hög solskyddsfaktor. För att få bästa skydd ska man ta rikliga mängder och smörja in sig flera gånger om dagen.
– Välj gärna en vattenfast produkt och smörj med en riklig mängd. Sex teskedar är det mått man brukar ange.
Många använder dock bara hälften av den mängden, vilket gör att skyddet mot solstrålning minskar betydligt, skriver TT.
- TT/Omni - https://tt.omni.se/manga-solskyddsprodukter-utan-bevisad-effekt/a/0ngBy6