AAD 2022: Fokus på malignt melanom och atopisk dermatit
Nya metoder för tidig upptäckt av malignt melanom samt nya behandlingar för atopiskt eksem stod i fokus under årets American academy of Dermatology (AAD) som hölls i Boston, USA. Kongressen lockade läkare världen över och så även Ada Girnita, överläkare Centrum för hudtumörer, Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.
Hallå där Ada Girnita...
Under årets AAD-kongress var det ett stort fokus på tidig upptäckt av hudcancer och att det äntligen finns bra och effektiva behandlingar för patienter med atopisk dermatit (atopiskt eksem). Vilka var de viktigaste nyheterna, skulle du säga, kring de områden som du bevakade?
– Möjligheten till riskbedömning på distans, till exempel med kombination av teledermatoskopi och Pigmented lesion assay som kan skickas hem till patienten och som ger svar inom ett par dagar.
Vad kommer det här innebära för patienter på sikt, kommer man kunna se någon förändring i vården inom närmsta år?
– Jag både tror och hoppas på det! Jag hoppas att vi kommer att använda mer AI (artificiell intelligens) samt gentestning för att diagnostisera hudcancer i tidig skede och göra det lättare för patienter som bor flera mil från närmsta hudläkarmottagning att ändå kunna få huden bedömd professionellt men också anpassat efter patienternas situation. Var i landet man bor ska inte avgöra vilken vård man får. Att tillgängliggöra vård med hjälp av nya metoder ser jag som framtiden.
AAD 2022: Ta del av Ada Girnitas kongressrapport här >>
Dermatologen: “Målet med behandling av atopisk dermatit bör vara minimal sjukdomsaktivitet”
– Topikal behandling är inte alltid tillräckligt för patienter med måttlig till svår atopisk dermatit. Det är viktigt att dessa patienter remitteras till en dermatolog som kan utvärdera behandlingen och vid behov kombinera topikal behandling med systembehandling, säger Maria Bradley.
Hudcancer är ju den cancerform som ökar snabbast i Sverige. Är vi dåliga på att upptäcka hudcancer?
– Det finns en allmän tro om att en leverfläck som inte gör ont och inte blöder inte heller kan vara farlig. Men om man ska upptäcka hudcancer i tid behöver såväl läkare som patienter vara uppmärksamma på tidiga förändringar i färg och form. En leverfläck som blöder är ett sent tecken, det vill säga när tumören redan är avancerad. Vid undersökning hos dermatolog är vi idag mycket bättre på att upptäcka hudcancer i ett tidigt skede men vi är också beroende av att patienterna själva söker vård.
Hur stor roll spelar genetiken i hudcancer?
– Genetiska medfödda mutationer i arvsmassan som orsakar hudcancer finns bara hos en liten del av befolkningen, som tur är ska tilläggas. Vilken hudtyp man har spelar en större roll och beror så klart på hur ens föräldrar ser ut. En ljusblond person har högre risk att bränna sig i solen och skaffa sig cellskador som kommer att leda till hudcancer än en lite mer mörkhyad person. Oavsett kan även de mörkaste hudtyperna bränna sig och utveckla hudcancer.
AAD 2022: Hopp om nya effektiva läkemedel mot atopiskt eksem >>
Hur ser du på framtiden när det gäller forskning på området, vart behöver fokus läggas?
– Vi kan mycket - men ju mer vi kan - desto mer inser vi att minst lika mycket är fortfarande okänt. Huden är vårt största organ med många varierande funktioner och hudproblem reflekterar både lokala kutana och interna systemavvikelser. Det är bara att att forska på!
Sist men inte minst, vad tycker du saknades under årets AAD?
– Hade gärna sett flera kollegor från Sverige på plats.