Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Överläkaren: Fast läkare minskar risken för felbehandling

Frustration är en gemensam nämnare hos många patienter som drabbas av sjukdomar där flera olika vårdnivåer och specialiteter är inblandade. Något som är tydligt inom till exempel psoriasisvården. Fast läkare skulle lösa mycket, menar överläkare Birgitta Stymne.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2018-07-16

Överläkaren: Fast läkare minskar risken för felbehandling
Annons

Som kroniskt sjuk i en komplex sjukdom är det vardag att kämpa för att få rätt vård. Borde det inte gå att organisera vården på ett annat sätt? Den frågan stod i fokus under ett seminarium i Almedalen, som inleddes med en film om olika patientberättelser.

”Jag har haft psoriasis i 25 år och gått på ljusbehandling sedan dess. Jag har dessutom tre andra sjukdomar men har inte fått någon som helst information om att de kan härledas till min psoriasissjukdom”, berättar patienten Lars i videoklippet.

Trots många år med sjukdomen hade han nyligen fått reda på att samsjuklighet är vanligt vid psoriasis.

Annons
Annons

– Det är väldigt olyckligt för både patienten och för doktorn. Doktorn vill ju hjälpa patienten. Tyvärr är det de senaste 15 åren vi haft kunskap om den här samsjukligheten. Ögon, tarm och hjärtsjukdomar som ju kan vara vanliga för patienter med psoriasis. Det är kunskap som vi inte haft så hemskt länge, säger överläkare Birgitta Stymne, en av paneldeltagarna under seminariet.

 

Komma närmare patienten

Samtidigt blir Birgitta Stymne bekymrad över att patienten Lars hade fått ljusbehandling under så lång tid då den uppenbarligen inte fungerade.

– Hade patienten haft en fast läkare hade inte samma läkare ordinerat ljusbehandling gång på gång. En behandling som inte fungerar för en patient är en farlig behandling för patienten, säger hon.

Annons
Annons

Patientfall: Patient med diagnostiserad psoriasis har fått ledbesvär. Hur går du vidare?

[ReadMoreLinkBoxSecond]

“Felbehandlade och underbehandlade patienter är vanligare än vi tror”

Även Tina Norgren, ordförande för Psoriasisförbundet, och Marina Tuutma, ordförande i svenska distriktsläkarföreningen, har uppfattningen om att fast vårdkontakt skulle underlätta för patienten liksom för läkaren.

– Felbehandlade och underbehandlade patienter är vanligare än vi tror. Det behövs mer samtal med sin doktor men då finns det inga förutsättningar för det. Tydligare behandlingsmål vill vi se mer av och se mindre av egen remisser, säger Tina Norgren.

– Det saknas ett helhetsperspektiv i svensk sjukvård. Det är viktigt att patienterna har en och samma läkare som tar helhetsansvaret. Patienterna behöver en fast läkare och en fast vårdkontakt att komma tillbaka till, säger Marina Tuutma.

[ReadMoreLinkBoxThird]

Är svensk psoriasisvård omodern?

Efter seminariet fick Netdoktor en pratstund med samtliga paneldeltagare, som fick svara på huruvida svensk psoriasisvård är omodern. Se klippet:

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.