Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Hud/Venereologi

Kvalitetsregister för atopiskt eksem

Professionen behöver veta vad som är svåra eksem och vad som är medelsvåra eksem, det menar Maria Bradley överläkare på Hudkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset. 


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2021-11-05

Annons


Ungefär en miljon svenskar lever med den kroniska hudsjukdomen atopisk dermatit. Trots att atopiskt dermatit är en folksjukdom saknar vi i Sverige nationella behandlingsriktlinjer för sjukdomen. 

– Det finns europeiska behandlingsriktlinjer, men vi behöver nationella riktlinjer. Vi behöver inom professionen veta vad som är svåra eksem och vad som är medelsvåra eksem. Det ger oss förutsättningar för att rätt patienter ska få tillgång till nya behandlingar, säger Maria Bradley överläkare på Hudkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset och som forskat på området i över 25 år. 

Paradigmskifte vid behandling av atopisk dermatit

Kortisonkrämer som behandlingsalternativ för patienter med atopisk dermatit har funnits sedan 1950-talet. Men sedan dess har det i princip stått still behandlingsmässigt – fram tills nu. Idag finns systembehandlingar, så kallade biologiska läkemedel mot atopiskt eksem.

Annons
Annons

2018 kom det första biologiska läkemedlet mot atopisk dermatit, Dupixent (dubilumab) till Sverige. Dupixent är avsett för behandling av atopisk dermatit och svår astma. 

– Vi har en ny era i eksem och en hel uppsjö med nya mediciner i pipeline, vilket är glädjande, säger Maria Bradley till Netdoktor. 

SwedAD - kvalitetsregister för atopiskt eksem

I september 2019 startade Svenska sällskapet för dermatologi och venereologi ett nationellt kvalitetsregister, SwedAD, för atopisk dermatit.  Kvalitetsregistret syftar till att främja jämlik vård för de som lever med atopiskt eksem, förbättra vården för patienterna samt få kunskap om hur nya systembehandlingar mot atopiskt eksem fungerar. 

Ojämlik tillgång till dermatologer 

Idag finns ungefär 400 verksamma hudläkare i Sverige, varav ungefär en tredjedel i Stockholms innerstad. 

Annons
Annons

– Tillgången till hudläkare är kanske den allra största utmaningen vi står inför. De allra flesta befinner sig i Stockholms innerstad vilket ger en högst ojämlik vård i landet, säger Maria Bradley. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.