Det här är riskerna med att inte följa upp psoriasis
Oftast får psoriasispatienten läkemedel utskrivet och i bästa fall direktiv om egenvård - och där tar det slut. Det menar Birgitta Wilson Claréus, specialist inom hud och venereologi, och pekar på riskerna med att inte följa upp sjukdomen.
Psoriasis uppgraderade nyligen av Världshälsoorganisationen WHO till en allvarlig, kronisk sjukdom. Något som innebär ett helt nytt sätt att se på sjukdomen.
– Kunskapsnivå om psoriasis i primärvården är fortfortfarande låg men har blivit betydligt bättre de senaste fem åren, om man lyssnar på vad patienterna säger. Sjukvården har börjat lära sig att psoriasis har stor samsjuklighet, säger Birgitta Wilson Claréus, specialist i dermatovenereologi och NetdoktorPros expert.
Då hon även sedan 80-talet har arbetat som konsult på Psoriasisförbundets behandlingsläggningar i Stockholm har hon erfarenhet av patientupplevelsen. Trots ökad kännedom kring sjukdomen menar hon att det tar tid innan informationen når ut till läkare och behandlare. Till exempel att ungefär 10-12 procent av Crohns-patienterna har psoriasis, och cirka 7 procent av patienterna med Ulcerös kolit.
– Många läkare baserar sin behandling på vad de kommer ihåg från kurserna på läkarprogrammet. Vi har fått mycket mer kunskap om risken för samsjuklighet och risk för depressioner, som även kan drabba de med en lindrig psoriasis, säger Birgitta Wilson Claréus.
Tips: Testa dina kunskaper om psoriasis på tio minuter
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen AAD (American academy of Dermatology)? Lämna din e-postadress här »
Direktiv om egenvård vid psoriasis
Efter att Socialstyrelsen kartlagt hur hälso- och sjukvården arbetar med egenvårdsinsatser, där patienter utför sjukvårdsåtgärder i hemmet, uppmanade de tidigare under våren 2017 landstingen att ta större ansvar. Birgitta Wilson Claréus ger några tips till dig som behandlare.
– Man får inte glömma bort vikten av kontinuitet, regelbundenhet och hur patienten upplever att olika lokalbehandlingsmedel känns på huden. Vad passar just den här patienten? Kom ihåg att skriva ut tillräcklig mängd, ge information om appliceringsteknik och behandlingsschema.
I en checklista kan du läsa mer om behandling vid mild till måttlig psoriasis.
Uppföljning i mobilen
– Det vore inte fel om läkaren har möjlighet att fick träffa patienten igen tre veckor efter besöket men som det ser ut idag är det oftast inte möjligt, säger Birgitta Wilson Claréus och spekulerar om en ny mobilapplikation som lösning, där patienten kan rapportera in hur behandlingen fungerar och läkaren får ett meddelande om det inte fungerar.
NetdoktorPro rapporterar från EADV
Följ vår kongressbevakning från EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress) och ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
– Detta kanske är något som läkemedelsindustrin kan hjälpa till med, säger hon.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EADV (European Academy of Dermatology and Venereology Congress)? Lämna din e-postadress här »
Behandling av psoriasis på huden:
- Vid stabil plackpsoriasis kan man börja med kalcipotriol/betametasonpropionat för snabbare resultat, dagligen upp till fyra veckors behandling och sedan underhållsbehandling två gånger per vecka. Finns dels som en salva, vilket kan vara en fördel på vissa lokalisationer då man får en viss avfjällning på köpet. Ett annat alternativ är kombinationen av kalcipotriol/betametasonpropionat i form av en skumspray, vilket kan vara en fördel kosmetiskt på andra lokaler.
- Vid behandlingskrävande guttat psoriasis är det lämpligt att behandla med grupp III-steroid i nedtrappningsschema, annars finns risk för reboundfenomen. Kombinera vid behov med smalbands-UVB. Vid guttat psoriasis, kom ihåg att kontrollera eventuell förekomst av streptokocker och behandla i så fall med penicillin.
- Mjukgörande medel.