Diagnostik vid von Willebrands sjukdom
Von Willebrands sjukdom är den vanligaste ärftliga koagulationsrubbningen. Symtom som gör att man bör misstänka tillståndet kan vara upprepade näsblödningar, lätt för att få blåmärken, blödning från mag-tarmkanalen, blödning vid tandingrepp, kraftiga menstruationsblödningar eller sår som blöder länge.
Von Willebrands sjukdom är en koagulationsrubbning som varierar från asymtomatisk sjukdom till svår sjukdom med risk för spontana blödningar i leder och mag-tarmkanalen. Cirka 1 000 personer har diagnosen i Sverige, varav cirka 50 har svår sjukdom. Man tror dock att det finns ett stort mörkertal och prevalensen uppskattas till runt en procent av befolkningen.
Som allmänläkare kan det vara en utmaning att veta när man ska initiera en utredning för koagulationsrubbning. Ett standardiserat frågeformulär kan användas såsom BAT, ISTH-SSC Bleeding Assesment Tool för att bedöma risken för en bakomliggande koagulationsrubbning. Ett normalt poängantal talar emot von Willebrands sjukdom eller annan koagulationsrubbning.
Vid misstanke om sjukdomen rekommenderas initial bedömning av blodstatus, APTT, PK-INR och eventuellt fibrinogen. Mängden och funktionen av von Willebrandfaktor och faktor VIII kan bedömas för att bekräfta diagnosen.
Läs mer om när man ska misstänka sjukdomen och hur den initiala utredningen ser ut i här »
Nordiskt webbinar om lymfom - 28 november
Den 28 november bjuder Bonnier Healthcare in till ett nordiskt webinar med experter från Sverige, Norge och Danmark. En 90-minuters sändning inom lymfom med svenska, norska och danska experter som presenterar sina ämnen ur ett nordiskt perspektiv. Webinariet leds av Alexander Fosså.