Nya behandlingsmöjligheter med bispecifika antikroppar
Tack vare nya forskningsframsteg har den progressionsfria överlevnaden vid multipelt myelom på kort tid ökat med flera år. Samtidigt kommer inte nya läkemedel till nytta för svenska cancerpatienter såsom de skulle behövas. Det berättar myelomspecialisten Hareth Nahi när NetdoktorPro pratar med honom i samband med ASH 2020.
Hallå där Hareth Nahi, specialist och lektor i hematologi vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset...
Varför är ASH en viktig kongress?
– Det är ju den största hematologi-kongressen i världen!
Vilken var det största nyheten för dig och varför?
– Nyheten om bispecifika antikroppar, BiTe, som öppnar upp för helt nya behandlingsmöjligheter. Metoden innebär lång progressionsfri överlevnad för terminalpatienter. Det handlar om minst ett par år men jag kan inte ge någon säker siffra än då studierna inte är klara.
Nordiskt webbinar om lymfom - 28 november
Den 28 november bjuder Bonnier Healthcare in till ett nordiskt webinar med experter från Sverige, Norge och Danmark. En 90-minuters sändning inom lymfom med svenska, norska och danska experter som presenterar sina ämnen ur ett nordiskt perspektiv. Webinariet leds av Alexander Fosså.
Läs mer om detta i Hareth Nahis kongressrapport från ASH 2020 här >>
Är det något du saknade under årets möte?
– Personlig interaktion med kollegorna, informationsutbyte gällande nya behandlingar och egen erfarenhet när det gäller effekt och biverkningar vid behandling. I framtiden tror jag vi kommer se en kombination av digitalt och fysiskt möte.
Hur anser du att införandet av nya läkemedel vid blodcancer generellt ser ut i Sverige?
– Det går med snigelfart, jämfört med amerikanerna som är snabbast av alla. Risken med ett snabbt godkännande är ju att man tar förhastade beslut, men för en cancerpatient är det bråttom. Det är på liv eller död. Det går inte att jämföra införande av ett cancerläkemedel med till exempel ett blodtrycksmedel – där det redan finns många att välja bland. Man måste kunna skilja mellan banala folksjukdomar som inte är akut dödliga och en allvarlig cancersjukdom.
Webbinarium med nordiska experter om ITP
Den 16 oktober bjöd Bonnier Healthcare (NetdoktorPro) och Dagens Medicin in till ett spännande nordiskt webbinarium om Immunologisk trombocytopeni (ITP). Webbinariet ger dig som är verksam på området möjlighet att lära från några av de främsta experterna på området.