EHA 2024: Specialistläkaren Cecilia Karlström listar sina höjdpunkter
Cecilia Karlström, specialistläkare i hematologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, var på plats i Madrid och bevakade den årliga hematologikongressen European Hematology Association, EHA 2024. Här delar hon med sig av sina höjdpunkter från årets kongress.
Årets EHA hölls i Madrid i mitten av juni. Jag åkte till kongressen i min roll som kliniker och forskare där jag är ansvarig för ITP (immunologisk trombocytopeni) på hematologen på Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge samt post doc inom ämnet systemisk mastocytos. Jag presenterar en sammanfattning av det mest intressanta inom mina intresseområden.
Debatt om plasmaferes snart är historia
Som vanligt höll kongressen en hög nivå. Fredagen inleddes med en uppdatering inom KML (kronisk myeloisk leukemi) där uppdateringen av de europeiska riktlinjerna inte är riktigt klar men Henrik-Hjorth-Hansen, hematolog och professor i klinisk och molekylär medicin, berättade hur diskussionerna har gått och vilka nyheter som är på gång. En intressant sak var att man har diskuterat om gränserna för behandlingssvikt behöver vara olika för yngre och äldre patienter. Vi ser fram emot när uppdateringen blir färdig.
Sedan såg jag professor Marie Scully och Paul Coppo debattera huruvida plasmaferes snart är historia i behandlingen för TTP (trombotisk trombocytopen purpura). Det enkla svaret på den frågan är nog “inte än” men det finns ett behov av individualiserad behandling.
Därefter var det dags att uppdatera sig inom autoimmuna cytopenier som är ett annat av mina intresseområden. Professor i hematologi, Franscesco Zaja, uppdaterade oss om nya och kommande terapier för ITP där bland annat BAFF-hämmare låter som riktigt spännande och lovande läkemedel.
Miguel R. Abboud gav oss på lördag förmiddag en uppdatering inom sickle cell sjukdoms-fältet. Voxelotor är ett läkemedel som hämmar polymerisering av HbS och patienterna fick ett högre hemoglobin och mindre hemolys men i de första studierna var det ingen skillnad i antalet smärtkriser. Uppföljningsstudier är på gång.
Den 28 november bjuder Bonnier Healthcare in till ett nordiskt webinar med experter från Sverige, Norge och Danmark. En 90-minuters sändning inom lymfom med svenska, norska och danska experter som presenterar sina ämnen ur ett nordiskt perspektiv. Webinariet leds av Alexander Fosså.Nordiskt webbinar om lymfom - 28 november
Pyrovatkinas och HbF-inducerare
Andra läkemedel som nämndes om som det blir intressant att höra mer om i framtiden var pyrovatkinas och HbF-inducerare - läkemedel som ökar andelen HbF som i sin tur kan minska sickling och kriser. Sedan nämndes förstås också genterapi, ett mycket intressant framtida behandlingsalternativ men för närvarande till ett mycket högt pris som gör att det sannolikt kommer att vara få patienter som kommer att bli aktuella för detta. Olika aspekter av genterapi presenterades också på flera oral presentations.
Det var sparsamt med presentationer om mastocytos men Andreas Reiter berättade om Avapritinib och fas 2-studien Pathfinder Study för patienter med avancerade mastocytos med mycket fina resultat. Avancerad mastocytos är ett tillstånd med dålig prognos och få tillgängliga behandlingar idag. I studien var 3-årsöverlevnaden 75 procent och biverkningarna tolerabla och det vore förstås tilltalande att kunna erbjuda patienterna denna behandling i framtiden.
Det var som vanligt svårt att hinna med att titta på allt man ville men som tur är kan man se nästan allting online fram till mitten av augusti. Perfekt för att fortsätta uppdatera sig hemma inför fortsatt kliniskt arbete i höst.
TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EHA (European Hematology Association)? Lämna din e-postadress här »
Sjukdomsmodifierande behandling för patienter med MPN-diagnos
Den allra sista föreläsningen på hela kongressen hölls av fantastiska Clarie Harrison och ämnet var MPN (myeloproliferativa neoplasier). Jag skulle vilja påstå att hon trollband hela publiken när hon pratade om nuvarande men framför allt framtida möjligheter till sjukdomsmodifierande behandling för dessa patienter. Jag tänker också sticka ut hakan lite och säga att det var trevligt att en kvinna fick det ärofyllda uppdraget att avsluta EHA 2024.
EHA 2024 innehöll inte bara intressanta uppdateringar inom olika områden utan även intressanta möten med kollegor från hela Sverige och runt om i Europa. Jag tar med mig många lärdomar hem som jag kommer att ha glädje av i mitt kliniska arbete, och ett par nya bekantskaper som kan leda till spännande framtida studiesamarbeten till nytta för mina patienter. Jag längtar redan till EHA 2025 som går av stapeln i vackra Milano.
Cecilia Karlström, specialistläkare i hematologi vid Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge.
Webbinarium med nordiska experter om ITP
Den 16 oktober bjöd Bonnier Healthcare (NetdoktorPro) och Dagens Medicin in till ett spännande nordiskt webbinarium om Immunologisk trombocytopeni (ITP). Webbinariet ger dig som är verksam på området möjlighet att lära från några av de främsta experterna på området.
TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »