Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Hematologi

EHA 2024: Här är höjdpunkterna från hematologimötet

European Hematology Association (EHA) höll i år sin kongress i Madrid den 13-16 juni. Här kan du läsa om några av höjdpunkterna som presenterades av hematologen Christian Bjørn Poulsen vid Själlands Universitetssjukhus i en intervju i danska Dagens Medicin. 


Mats Halldin, legitimerad läkare
Publicerad den: 2024-07-05

Annons

- Bispecifika antikroppar i kombination med icke-kemoterapeutiska behandlingar var det mest intressanta på EHA:s kongress i år. Det ser lovande ut, och dessa behandlingar kommer förhoppningsvis ingå i första linjens behandling för patienter med hematologisk cancer, säger Christian Bjørn Poulsen.

Enligt Christian Bjørn Poulsen presenterades inga revolutionerande resultat vid årets kongress, utan istället presenterades flera resultat av behandlingar som vi redan är bekanta med, men där behandlingarna använts i nya kombinationer eller i tidigare behandlingslinjer.

Bland annat presenterades en hel del data om behandling av patienter med olika hematologiska cancerformer med kombinationer med bispecifika antikroppar, inklusive epcoritamab.

Annons
Annons

Lovande resultat

EPCORE NHL-2-studien visade bland annat detta och resultaten är av sådan karaktär, med förbättrad överlevnad, en tendens till bättre total överlevnad och en bättre biverkningsprofil, att det är vettigt att fortsätta prövningar av behandlingen i fas 3-studier.

 - Det intressanta är att vi nu kommer allt längre bort från kemoterapi. För några år sedan handlade det om att ge patienterna så mycket cellgifter som de kunde tåla, men nu vill vi helst inte ge våra patienter cellgifter alls, säger Christian Bjørn Poulsen till Dagens Medicin, Danmark.

- Detta gäller inte bara follikulärt lymfom, utan även mantelcellslymfom, kronisk lymfatisk leukemi, Richters transformation (en sällsynt men allvarlig komplikation) och storcellslymfom. Det verkar som att de bispecifika antikropparna kan bli "det nya" rituximab, som fungerar för nästan alla typer av patienter med hematologisk cancer, fortsätter Christian Bjørn Poulsen.

Ny behandlingskombination med bättre effekt och mindre toxicitet

Christian Bjørn Poulsen nämnde även resultaten gällande en potentiell ny behandling för patienter med avancerad klassiskt Hodgkins lymfom.

Idag behandlas denna patientgrupp bland annat med BEACOPP, som är en kombination av hela sju olika cancerläkemedel (bleomycin, etopofos, adriamycin, cyklofosfamid, oncovin, prokarbazin och prednisolon). Två studier som presenterades vid EHA visade att en annan kombinationsbehandling, BrECADD med brentuximab vedotin, etoposid, cyklofosfamid, doxorubicin, dacarbazin och dexametason, är både effektivare och säkrare för patienter med klassiskt Hodgkins lymfom. Återigen handlade det inte om en revolution i behandlingen av patientgruppen, utan istället om en kombinationsbehandling med något bättre effekt på progressionsfri överlevnad, kanske något bättre överlevnad och något mindre toxicitet.

- Detta är viktiga studier eftersom de kan hjälpa till att ändra en behandlingsregim, säger Christian Bjørn Poulsen.

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen EHA (European Hematology Association)? Lämna din e-postadress här »

Ny behandlingsprincip för patienter med KLL

Ett tredje område där, enligt Christian Bjørn Poulsen, intressanta data presenterades på EHA är behandlingen av patienter med kronisk lymfatisk leukemi, KLL. Här presenterades först data med tredje generationens BTK-hämmare i kombination med en BCL2-hämmare och en CD20-antikropp. Dessa data visade återigen något bättre effekt och något färre biverkningar än tidigare BTK-hämmare. Vidare presenterades även data från två studier med en helt ny behandlingsform, där man inte bara hämmar BTK, utan faktiskt bryter ner enzymet.

- Det är en väldigt spännande princip som vi är glada över, eftersom en del av våra patienter utvecklar resistens mot BTK-hämmarna. Här är det intressant att vi i framtiden kanske kan behandla med något som angriper BTK på ett helt annat sätt genom att inte hämma enzymet, utan istället bryta ner det, avslutar Christian Bjørn Poulsen.

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASH (American Society of Hematology)? Lämna din e-postadress här »


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.