Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Hematologi

EHA 2022: Bispecifika antikroppar för B-cellslymfom – ett hot mot CAR-T

Under det årliga hematologimötet, European Hematology Congress, EHA, presenterades flera spännande nyheter som framöver kan komma att påverka både handläggning och behandling av patienter med olika blodsjukdomar. Hans Hagberg , docent och överläkare på Onkologkliniken på Akademiska sjukhuset var en av dem som följde mötet. 


Lovisa
Publicerad den: 2022-06-29

EHA 2022: Bispecifika antikroppar för B-cellslymfom – ett hot mot CAR-T
Annons

Hallå där Hans Hagberg…

 

Vilka delar under EHA bevakade du? 

Jag bevakade lymfoida maligniteter och läste och lyssnade via nätet. De viktigaste studierna presenterades både på ASCO och EHA som genomfördes samtidigt. Viktiga nyheter på ASCO/EHA mötet är ganska få eftersom ASH-mötet (dec 2021) är så dominerande.

Annons
Annons

 Vilka skulle du säga är de största nyheterna från årets EHA?

Viktigast på EHA var resultaten av bispecifika antikroppar för B-cellslymfom (CD20-CD3) som är mycket lovande och hotar nu CAR-T. Eftersom bispecifika antikroppar är lättare att hantera (både logistiskt och biverkningsmässigt) går studierna mycket snabbare att genomföra. Bispecifika antikroppar kan kombineras med alla andra etablerade lymfombehandlingar till skillnad mot CAR-T. 

Vid KLL håller cytostatika på att försvinna helt och venetoklax seglar fram som viktigaste läkemedel tillsammans med CD-20 antikroppar. Behandlingen är så effektiv att den kan ges tidsbegränsat. 

Hur ser du på framtiden när det gäller forskning på området, vart behöver fokus läggas?

Annons
Annons

Bland annat är utvecklingen av att behandla T-cellslymfom svag. 

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.