Viktökning ökad risk för gravida
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Mer än var tredje kvinna som föder barn i Sverige är överviktig eller lider av fetma. Registerstudien som gjorts av forskare på Karolinska institutet visar att en större viktökning mellan två graviditeter, kan påverka risken för komplikationer hos det nyfödda barnet. Bland annat syrebristrelaterade skador.
Den aktuella studien är den första som har undersökt om viktuppgång mellan två graviditeter påverkar risken för syrebrist i samband med den andra förlossningen.
– Vi fann att viktuppgång mellan graviditeter medförde en ökad risk för syrebrist hos en kvinnas andra barn. Riskökningen var särskilt tydlig hos barn till mammor som var normalviktiga inför första graviditeten, men som ökade i vikt inför andra graviditeten, säger Martina Persson, forskare och barnläkare vid institutionen för medicin, Solna vid Karolinska Institutet och Sachsska barn-och ungdomssjukhuset.
Syrebrist hos barnet vid förlossningen, kramper och svåra andningsproblem är några av komplikationerna som studien visar. Riskerna är dock små, men budskapet forskarna vill förmedla är att kvinnor ska försöka sträva efter en normal vikt inför varje graviditet.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
- Karolinska institutet - http://ki.se/nyheter/viktuppgang-mellan-graviditeter-okar-risken-for-syrebrist-hos-barnet