Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tre biologiska föräldrar med ny typ av provrörsbefruktning

”Ett djärvt steg”, menar Storbritanniens folkhälsominister Jane Ellison. För att undvika svåra ärftliga sjukdomar kommer det i Storbritannien bli tillåtet att genomföra provrörsbefruktningar med genetiskt material från tre föräldrar.
Annons

I vanliga IVF-behandlingar befruktas kvinnans ägg i ett provrör innan det sätts tillbaka in i livmodern. I det förslag som nu klubbats igenom av det brittiska parlamentet blir det tillåtet att även byta ut cellens mitokondrier för att undvika allvarliga genetiska sjukdomar. Enligt Jane Ellison innebär den nya typen av IVF-behandling ett ljus i tunneln för många barnlösa, rapporterar Sveriges Radio.

– Donatoräggen töms på sina kärnor. Sedan tar man ägg ifrån kvinnan som bär på sjukdomen och tömmer dem. Kärnan från kvinnan med de sjuka mitokondrierna petar man in i det donerade ägget och på så sätt har man gjort ett mitokondriebyte, säger Charles Hanson, docent i reproduktionsgenetik vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Eftersom ägget som befruktas bär anlag från två olika kvinnor skulle barnen få tre biologiska föräldrar. Det är dock bara en mycket liten del av arvsmassan som byts ut – ett tiotal gener – i jämförelse med de över 10 000 gener som finns i cellkärnan.

– Rent strikt kan man säga att man får gener ifrån tre föräldrar, men i det totala så drunknar de (generna i mitokondrierna) bland alla de andra generna som kommer via kromosomerna, säger Charles Hanson i radiointervjun.

Tekniken har fortfarande inte gått igenom alla tester men enligt BBC hävdar forskare att behandlingen skulle kunna användas i praktiken inom två år. Men kritiska röster har höjts. Bland annat menar vissa att det fortfarande inte är klart att tekniken är säker. Andra anser att den nya metoden är ett första steg mot genetiskt designade barn. 

Annons
Annons

Vad anser du om den nya metoden? Bra eller dåligt? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6084729

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.