Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Självtest för HPV ökar andelen kvinnor som lämnar cellprov

Sedan hösten 2016 har kvinnor i Skåne getts möjlighet att få ett självtest för HPV-virus hemskickat till sig. Syftet är att i större utsträckning hitta personer som riskerar att utveckla livmoderhalscancer. Detta har visat sig bidra till att fler testar sig. "Jag gissar på att det kommer ta över vanliga prov på mottagning om tre till fyra år", säger Christer Borgfeldt, docent i obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-16

Annons

Årligen får omkring 40 000 kvinnor i Sverige besked om avvikande cellprover och för 450 av dem leder cellförändringarna till livmoderhalscancer. Sverige har möjlighet ge ett brett skydd men det återstår flera hinder. Om Folkhälsomyndighetens förslag om att även vaccinera pojkar går igenom är vi en bit på vägen men en förutsättning är även att få fler att vaccinera sig. Även att alla kvinnor mellan 23 och 70 år går på de regelbundna cellprovtagningarna.

Förutom att informera om nyttan med vaccin samt motarbeta vaccinationsmotstånd, som NetdoktorPro tidigare har skrivit om, är självtest något som det satsas på. I Region Skåne har kvinnor sedan ett år tillbaka getts möjlighet att få ett självtest för HPV-virus hemskickat till sig.

– I Lund används testet kliniskt sedan hösten 2016. Det skickas ut till kvinnor som uteblivit från cellprovtagningen som ska göras var tredje år. När det har gått fyra år skickar vi ut ett självtest. Vi har sett att det ökar andelen kvinnor som lämnar cellprov, säger Christer Borgfeldt, docent i obstetrik och gynekologi vid Lunds universitet.

Annons
Annons

Hur kan man som läkare/sjuksköterska förhålla sig till kritik eller skepsis mot vaccinationer?

  • Kunnig – men ren information är inte tillräcklig 
  • Lyssnande – mer än rättande och övertalande 
  • Välkommande av frågor – stäm av 
  • Respektfull – men inte undfallande 
  • Individuellt, personligt – just det här barnets bästa 
  • Behåll kontakten

Bidra till jämlik hälsa

HPV-testet innehåller en bomullspinne som kvinnan för upp i slidan och snurrar två till tre varv. Pinnen placeras därefter i provröret som skickas med och skickas i väg med ett vadderat kuvert till viruslabbet.

– Jag gissar på att det kommer ersätta vanliga prov på mottagning om tre till fyra år. Självtestet skulle speciellt komma socioekonomiskt utsatta kvinnor till del och på så sätt bidra till en jämlik hälsa, säger Christer Borgfeldt.

Undersökning om HPV

Våren 2012 lanserade Netdoktor en upplysningskampanj om HPV (Koll på HPV?) för allmänheten. Upplysningskampanjen pågick under knappt åtta månader och hade över 35 000 unika besökare. Av dem hade över 10 000 kvinnor, varav drygt hälften i åldern 20 till 45 år, tagit del av materialet i kampanjen.

Annons
Annons

Några resultat från undersökningen:

  • 60 procent av de kvinnor som vaccinerat sig mot HPV rekommenderar andra kvinnor att göra detsamma.
  • 56 procent av kvinnorna kunde tänka sig att vaccinera sig mot HPV.
  • 23 procent trodde inte att de löpte risk att drabbas av HPV eftersom de lever i en fast relation. 
  • 22 procent uppgav att de inte hade satt sig in i nyttan med att vaccinera sig.

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.