Rapport: Rekord många fall av gonorré
I Sverige fortsätter de flesta anmälningspliktiga sjukdomarna att minska i fall, som till exempel tuberkulos och hepatit B. Däremot har gonorré ökat påtagligt det senaste året, det visar en årsrapport från Folkhälsomyndigheten.
”Sammanfattningsvis var 2017 ett år med fortsatta stabila trender för de allra flesta sjukdomarna där mycket succesivt förbättras med två viktiga undantag, den snabba ökningen av gonorré och det nu avslutade utbrottet av campylobacter”, skriver Folkhälsomyndighetern i sin sammanfattning av årsrapporten som rör anmälningspliktiga sjukdomar.
Rapporten visar att det under 2017 anmäldes 2 533 fall av gonorré, vilket är en ökning med 42 procent jämfört med år 2016. Det är den största årliga ökningen hittills, skriver Folkhälsomyndigheten.
Kort om gonorré:
- Är en sexuellt överförbar infektion, som man kan få vid vaginala och anala samlag utan kondom. Men man kan också få det via oralsex.
- Hos kvinnor kan den infektera slida, livmoderhals eller urinrör.
- Hos män kan den infektera urinröret.
- Bakterien kan även infektera ändtarm och svalg.
- Har du fått gonorré märks symtomen oftast inom en vecka.
Av de fall som anmäldes under förra året var 22 procent kvinnor och 78 procent män, trots att skillnaden mellan könen har minskat under åren så är könssjukdomen mer än tre gånger vanligare hos män än kvinnor. Bland kvinnor är gonorré vanligast i åldersgruppen 20–24 år och för män i åldersgrupperna 20–24 och 25–34, visar Folkhälsomyndighetens årsrapport.
[ReadMoreLinkBoxSecond]Symtom på gonorré:
Hos män är det första symtomet sveda vid vattenkastning. Om symtomen är mycket uttalade kan det kännas som att "kissa taggtråd". Det kommer också flytningar från urinröret. I början är denna flytning sparsam och slemmig, men den blir fort gulvit och riklig.
Hos kvinnor kan symtomen vara blygsamma. Det kan svida vid vattenkastning och man kan få ökade och eventuellt illaluktande flytningar från slidan.
Men i vissa fall ger gonorré inga symtom alls. Är du osäker, kontakta din läkare som kan undersöka och behandla dig.
Några andra punkter från ”Smittsamma sjukdomar i Sverige 2017 – årsrapporter”:
- Den långvariga ökningen av klamydia ser ut att ha brutits.
- Spridningen av hiv är mycket begränsad (i Sverige).
- Antalet fall av tuberkulos och hepatit B minskade kraftigt under 2017 jämfört med året innan.
- Infektioner som orsakats av antibiotikaresistenta bakterier ökar stadigt, även om ökningen möjligen avstannade något under 2017.
- Bland sjukdomar som smittar mellan djur och människa kunde man se rekordhöga nivåer av TBE under år 2017.
- Mässlingsutbrottet som pågick under 2017 krävde stora insatser, men med hjälp av desa och hög vaccinationstäckning kunde utbrottet snabbt hanteras.
- För de livsmedlesburna sjukdomarna är situationen oförändrad - trots stora insatser. Campylobacterutbrottet som kunde kopplas till svensk kycklingproduktion är dock nu på normala nivåer av fall.
- Influensaperioden var lång och kraftig under säsongen 2017–2018. Däremot var det en lugn säsong för RS-virus. Calicivirusinfektion, vinterkräksjuka, var på liknande nivå som föregående år.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
- Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2018/maj/smittsamma-sjukdomar-i-sverige-2017--arsrapporter/