Blå stol ska värna om patientens integritet
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Greta Edelstam, docent, överläkare och sektionschef på kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus i Stockholm, har tagit fram den nya undersökningsstolen som kallas för ”Henstolen Kim”. Tanken är att den ska värna om patientens integritet, påpekar hon
– Stolen fungerar precis lika bra till män som kvinnor, den är könsneutral. Den saknar de klassiska benstöden som man förknippar med gynstolar för kvinnor, säger Greta Edelstam till Dagens Medicin.
Alla landsting ska ha råd med stolen
Traditionella undersökningsstolar med benstöd tvingar patienten att exponera sitt underliv för alla i rummet. Men ”Henstolen Kim” är designad så att patienten har benen ihop tills att gynekologen eller urologen är redo för undersökning – först då förs benbågarna isär. Patienten behöver därmed inte bli exponerad i onödan.
– Vi har valt att göra den blå, för en kvinna kanske det inte spelar någon roll vilken färg en undersökningsstol har. Men för en man skulle det nog inte vara så kul att lägga sig i en ljusrosa stol, säger Greta Edelstam till tidningen.
Det var just anledningen till att stolen blev blå, menar hon.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
– Det ser fräscht ut och blått är en traditionellt manlig färg samtidigt som rosa är en traditionellt kvinnlig färg. Och då väljer vi att göra den blå, säger hon till Dagens Medicin.
Tanken är att alla landsting ska ha råd att köpa in den nya undersökningsstolen.
– Det finns jättespejsade gynstolar som är jättedyra. Den kommer absolut inte att vara billigare än vanliga standardgynstolar, men tanken var att skapa något som var så kostnadseffektivt som möjligt, obetydligt dyrare än standardgynstolen.
Vad tänker du om den könsneutrala stolen? Skulle den bli uppskattad av dina patienter? Kommentera gärna direkt under artikeln.
- Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/11/06/henstol-ska-passa-man-och-kvinnor/