Nattkissare lider i det tysta
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Över hälften av alla svenskar över 50 år tvingas gå upp för att kissa en eller flera gånger per natt. Nästan hälften av alla nattkissare söker inte vård.
Det visar resultat från Netdoktors pågående upplysningskampanj om nattkissning (nokturi). Närmare hälften av dem som tvingas gå upp och kissa flera gånger per natt undviker att söka läkarhjälp. Många känner inte till att nattkissning kan behandlas och en del känner skam inför att ta upp problemet.
– Tyvärr är det många som tycker det är pinsamt att prata om och därför tar man inte upp det med sin läkare. Många tror också att det hör till livet att gå upp på natten och kissa, men det gör det inte. För de allra flesta finns det effektiva läkemedel som minskar urinproduktionen, säger Aino Finau Jonasson, gynekolog och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, till Svenska Dagbladet.
Delresultat från Netdoktors upplysningskampanj HarDuNattkissat.se, visar tydligt att nattkissning är ett vanligt förekommande problem. Undersökningen visar att de flesta vuxna med nokturi är uppe och kissar två-tre gånger varje natt och den störda nattsömnen orsakar en rad problem. Över 75 procent uppger att de har svårt att somna om och över 80 procent känner sig trötta på dagen.
Marcia Shalalvand, nyss fyllda 50 år, har haft problem med nattkissandet så länge hon kan minnas. Något hon trodde var vanligt.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
– Tills jag såg det här hos Netdoktor trodde jag att det låg i min natur att vakna efter ungefär fem timmar och känna att blåsan är full och att jag bara måste kissa. Oftast är det väldigt svårt att somna om, det kan ta en bra stund och då blir man väldigt trött på jobbet, säger hon till Svenska Dagbladet.
Tipsa dina patienter om Netdoktors utbildning på HarDuNattkissat.se