Kognitiv beteendeterapi kan lindra provocerad vulvodyni
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Uppemot 13 procent av landets kvinnor, mellan 20 och 29 år, är drabbade av provocerad vulvodyni, PVD. Sjukdomen kännetecknas av en brännande eller svidande smärta vid de inre blygdläpparna eller intill slidkransen. Smärtan kan uppkomma vid vaginala samlag, när tamponger används eller i samband med gynekologiska undersökningar.
Orsaken till PVD är inte helt klarlagd men det är välkänt att många drabbade kvinnor har en försämrad livskvalitet.
Kontinuitet är viktigt ur behandlingssynpunkt
Hittills har sjukdomen behandlats med exempelvis akupunktur, tricykliska antidepressiva läkemedel samt kirurgi. Nu visar dock en svensk studie att kvinnor med PVD kan bli hjälpta av kognitiv beteendeterapi kombinerat med träning, vars mål är att desensibilisera minnet av smärtresponsen.
Totalt deltog 60 kvinnor i studien som pågick mellan 2012 och 2014. De behandlades under en tioveckorsperiod och resultaten visade att terapin förbättrade kvinnornas sexuella lust, respons och aktivitet samtidigt som smärtupplevelserna minskade. Resultaten pekade även på signifikanta förbättringar när kvinnorna besvarade MFSQ-enkäten efter behandling (The McCoy Female Sexuality Questionnaire). Förbättringen var även bibehållen sex månader efter att behandlingen avslutats.
Studiens författare slår fast att KBT och desensibiliserande träning är en lovande kombination för kvinnor som lider av PVD. De lyfter även fram att kontinuitet är viktigt ur behandlingssynpunkt.
Artikeln är publicerad i BMC Womens Helath.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
- NetdoktorPro