Gravida kvinnor kan må bra av att styrketräna
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
Det är inte ovanligt att gravida kvinnor rekommenderas lättare motionsformer som simning och promenader men nu kan råden komma att ändras. Det har tidigare gjorts få studier på ämnet graviditet och styrketräning men nu visar alltså en ny avhandling från Sahlgrenska akademin i Göteborg att styrketräning kan vara positivt för den gravida kvinnan.
Slapp trötthet, illamående och dålig hållning
I den kvalitativa studien deltog 17 gravida kvinnor som alla fick svara på intervjufrågor om sin styrketräning.
Bakom avhandlingen står sjukgymnasten och forskaren Karolina Petrov Fieril som undersökt effekterna av styrketräning under graviditeten.
– Våra resultat tyder på att styrketräning, på en medelhård intensitetsnivå, är en lämplig träningsform under graviditeten. Kvinnorna som styrketränat under graviditeten har upplevt att de mått bra av att träna styrketräning, att träningen kunde minska de graviditetsrelaterade besvären och öka känslan av att hantera sin graviditet, säger Karolina Petrov Fieril i en intervju på Sahlgrenska akademins hemsida.
Kvinnorna som deltog i studien fick minskade graviditetsrelaterade problem som till exempel trötthet, illamående, dålig hållning, huvudvärk, sömnlöshet och ryggsmärtor.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Oförändrat blodtryck
I studien lät man även undersöka hur blodtrycket och pulsen hos de gravida kvinnorna påverkades under ett konditions- respektive styrketräningspass. Resultatet visar ingen förändring beroende på träningsaktivitet.
– Vi såg att de påverkas på samma sätt oavsett träningsaktivitet och att de håller sig inom hälsosamma värden, säger Karolina Petrov Fieril.
Nu hoppas forskaren på att hennes avhandling ska leda till att man uppdaterar de träningsriktlinjer som finns idag.
- Sahlgrenska akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/nyhet//positiva-effekter-av-styrketraning-under-graviditeten.cid1330161