Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Första bilden på befruktningsögonblicket

Forskare har för första gången lyckats ta en bild precis när en spermie släpps in i ett ägg. Enligt Monalill Lundqvist på fertilitetskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge kan det här leda till ökad kunskap kring varför vissa människor inte kan få barn.
Annons

Forskare har för första gången lyckats ta en bild precis när en spermie släpps in i ett ägg, rapporterar Sveriges Radio.

Enligt Monalill Lundqvist på fertilitetskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge kan det här leda till ökad kunskap kring varför vissa människor inte kan få barn.

Annons
Annons

– I framtiden kanske man tidigare kommer att kunna diagnostisera de här fallen där man har den här oförmågan för spermien att binda till ägget, säger Monalill Lundqvist till Sveriges Radio.

För att det ska bli ett barn måste spermien ta sig igenom en hinna som omsluter ägget.  Spermien har en receptor som fäster på en speciell plats på ägget, hur detta går till har hittills varit okänt. Men nu har forskare från Karolinska Institutet lyckats knäcka proteinstrukturen på receptorn.

I vissa fall fungerar receptorn dåligt vilket kan leda till att det inte blir några barn.

Annons
Annons

Forskningen kring hur spermien tar sig in i ägget behövs för att kunna få bättre behandling mot barnlöshet i framtiden. Det kan även leda till nya preventivmetoder.

– Jag kan tänka mig att man skulle försöka blockera den här receptorn. Då kan inte spermierna binda där och då sker ingen fertilisering, säger Monalill Lundqvist.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10976&artikel=4121548

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.