Första barnet fött efter singelinsemination
I mars föddes, första gången i Sverige, ett barn till en ensamstående kvinna som genomgått ivf-behandling. Inseminationen skedde på en privat klinik. Inom den offentliga vården drog möjligheten ut på tiden.
Drygt ett år har gått sedan lagen om assisterad befruktning för ensamstående gick igenom i Sverige och nu har det första barnet fötts. Mamman fick behandling vid en privat fertilitetsklinik. Till skillnad från den offentliga vården kunde de privata klinikerna börja ta emot kvinnor så snart som lagen trädde i kraft.
En av orsakerna till att det har tagit längre tid för den offentligt finansierade vården är att det har behövts politiska beslut från varje landstings- eller regionsstyrelse. Något som krävdes för att utredning och behandling skulle kunna ingå i högkostnadsskyddet enligt samma kriterier som för heterosexuella och samkönade par. Först ut med att ge grönt ljus var Landstinget i Uppsala och i juni genomgick den första ensamstående kvinnan ivf-behandling där. Nu har landsting och regioner godkänt finansieringen en efter en och de sista fattade beslut så sent som i februari och mars.
Brist på spermadonatorer
Samtidigt kvarstår ett problem och det är bristen på spermadonatorer, vilket leder till långa väntetider efter att utredningen är klar. Kötiden för insemination med donerade spermier varierar idag från nio månader upp till två år.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
- Vårdfokus - https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/mars/forsta-barnet-fott-efter-insemination-av-singelkvinna/