Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Få landsting följer riktlinjer för förebyggande tester av livmoderhalscancer

Endast sju av Sveriges 21 landsting följer Socialstyrelsens rekommendationer om att kvinnor som är 30 år och äldre ska testas för hpv-infektion i sitt gynekologiska cellprov, rapporterar Dagens Nyheter. ”Det är väldigt beklagligt”, säger Björn Strander, ordförande för den nationella arbetsgruppen för screeningprogrammet för livmoderhalscancer.


Publicerad den: 2018-12-05

Få landsting följer riktlinjer för förebyggande tester av livmoderhalscancer
Annons

HPV överförs sexuellt och livmoderhalscancer utvecklas inte utan en HPV-infektion. Men det finns fler än 100 typer av HPV och 15 av dem räknas som högriskvirus vad gäller eventuell utveckling av livmoderhalscancer. Hos symtomfria kvinnor kan förstadier till livmoderhalscancer upptäckas genom screening och ju tidigare förstadier upptäcks, desto lättare är de att behandla och desto större är chansen att förebygga cancer.

2015 införde Socialstyrelsen nya riktlinjer, där man rekommenderar att kvinnor som är 30 år eller äldre, i sitt gynekologiska cellprov, primärt ska testas för hpv-infektion.

I stället för att man i en första undersökning tittar efter cellförändringar i mikroskop, ska man alltså testar om dna-provet ger utslag för hpv-infektion. Hvp-test är en mycket känslig metod för att upptäcka cellförändringar.

Annons
Annons

Endast sju av 21 landsting har kommit igång

Men det har gått trögt för Sveriges landsting och regioner att komma igång med den nya screeningmetoden. Enligt Dagens Nyheter är det hittills bara sju av 21 landsting och regioner som har kommit igång. Nio landsting beräknas komma igång inom det närmaste halvåret. Resten av dem hoppas kunna införa metoden under nästa år.

– Det är väldigt beklagligt, för att inte säga bedrövligt. Det har funnits lite olika orsaker men jag tycker den här frågan hade kunnat vara högre prioriterad i landstingen, säger Björn Strander, ordförande för den nationella arbetsgruppen för screeningprogrammet för livmoderhalscancer, till DN.

Hemskickat självtest

I Socialstyrelsens rekommendationer menar man också att kvinnor som inte dyker upp på screeningen ska få ett självtest hemskickat. Här är det bara Västra Götaland och Halland som har kommit i gång med det som rutin, enligt Björn Strander.

Omställningen till den nya metoden innebär stora organisatoriska förändringar inom landstinget och regionerna, bland annat ska de ta fram tekniska lösningar för kallelsesystem och resurserna ska utökas.

Annons
Annons

 

    Källor

  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/sverige/hard-kritik-mot-langsamt-inforande-av-cancertester/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.