DNA-test för livmoderhalscancer införs
Traditionell cellprovtagning är inte ett lika känsligt test för livmoderhalscancer som ett DNA-test. Det visar en omfattande amerikansk studie på 50 000 kvinnor, rapporterar Vetenskapsradion.
Traditionell cellprovtagning är inte ett lika känsligt test för att upptäcka risk för livmoderhalscancer som ett DNA-test. Det visar en omfattande amerikansk studie på 50 000 kvinnor, rapporterar Vetenskapsradion.
Studien stödjer tidigare forskningsresultat och Stockholms läns landsting blir först i Sverige med det nya systemet. Det nya testet för papillomvirus (HPV) ökar känsligheten och så många som 10 procent fångas upp. Men de traditionella cellproverna kommer inte att försvinna då de kommer att användas i ett nästa led för att verkligen gallra fram de som behöver besöka gynekolog.
Det nya DNA-testet kan ge en bättre cancerförebyggande effekt, menar Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi på Karolinska Institutet.
– Men jag vill understryka att metoden är ganska begränsad. Det cellprov som redan finns ger också ett bra skydd. Det rör sig helt enkelt om en förbättring av ett redan bra test till något som är lite modernare och lite bättre.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
- Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4658272