Dålig kunskap om risker med sugklocka
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
Enkät om biosimilarer
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
I vissa landsting får läkarna höra att barnet ska vara förlöst inom 15 minuter om sugklocka används – på andra håll är reglerna satta till 25 minuter. Hur många dragningar som får göras varierar också mellan 1 och 8 beroende på klinik.
– Det är märkligt med tanke på hur många förlossningar som avslutas med sugklocka. Trots detta är det otroligt lite forskat kring hur barnet mår, neonatala komplikationer och konsekvenser för mamman, säger docenten Cecilia Ekeus till Vårdfokus.
Hon forskar kring just sugklockan och har hittills upptäckt att det verkar finnas mammor och barn som löper större risk att skadas av klockan än andra. Riskerna verkar öka om barnet väger mer än fyra kilo, om mamman är kort, samt om läkaren gör många dragningar och under en lång tidsperiod. Dessutom ökar sugklockan risken för att barnet ska drabbas av hjärnblödning.
Hon vill ändå poängtera att sugklockan i de allra flesta fall är ett bra instrument som räddar liv. Men när kunskapen om hur sugklockan används är låg och riktlinjerna spretar tror hon att mammor och barn kan skadas i onödan.
Barnmorskor utbildas i att förlösa med sugklocka. Ändå är det nästan alltid läkare som utför sugklockeförsöken. Även det skulle kunna göras annorlunda, menar Cecilia Ekeus. Läkaren bör finnas som stöd i rummet men barnmorskor bör ta över ansvaret, tycker hon.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
– Barnmorskan har undersökt kvinnan vid flera tillfällen, har koll på styrkan i värkarna och på hur fostret ligger i bäckenet. Jag tror också att det är lugnare för både mamman och pappan om barnmorskan som varit med under hela förlossningen även avslutar den, säger Cecilia Ekeus till Vårdfokus.
- Vårdfokus - https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/tidningen/2014/Nr-11-2014-11/em-drarratt/