Avhandling: "Problematiskt med genetisk screening"
Teknik för att upptäcka eventuella sjukdomar hos ett framtida barn finns tillgängligt idag. Med den genetiska screeningen kommer dock en rad etiska problem, det visar en ny avhandling från Uppsala universitet.
– När vi erbjuder denna typ av teknologi så försöker man sortera in människor i ”perfekta” och ”icke-perfekta” och då existerar inte jämlikheten längre, säger forskaren Amal Matar till Aftonbladet.
Vill du veta om ditt framtida barn riskerar att drabbas av en sjukdom? Det kanske låter fantastisk, och kanske skulle det påverka din och din partners beslut kring att skaffa barn eller inte. Tekniken för att upptäcka eventuella sjukdomar finns redan idag och kallas genetisk screening, dock erbjuds det inte inom den svenska sjukvården.
Om sjukvården i Sverige skulle införa och erbjuda tekniken till allmänheten så kommer det inte vara helt oproblematiskt, det visar en nyligen publicerad avhandling som Aftonbladet rapporterar om.
– Den här nya genetiska screeningen skiljer sig från den traditionella. Du kan screena dig själv för fler sjukdomar. Idén är att du screenar både generna från en person och sedan de potentiella föräldrarna som grupp, säger forskaren Amal Matar till Aftonbladet.
Läs även: Hormonfria preventivmetoder — för vem?
Ger föräldrar fler valmöjligheter
I sin avhandling har Amal Matar intervjuat experter i form av ledamöter i bland annat Socialstyrelsens etikråd, Svenska Läkaresällskapet och Sveriges Läkarförbund. Samtliga menar att denna typ av genetiska screening väcker etiska problem. Förutom att det blir dyrt för sjukvården så det blir en så kallad medikalisering, det vill säga att perioden före en graviditet ses som en medicinsk företeelse.
– Man undrar också om det främjar den reproduktiva friheten genom att ge fler valmöjligheter eller om föräldrarna i stället blir överväldigande av all den information de får, vilket gör det svårare för dem att göra ett beslut.
Experterna har även uttryckt oro för en eventuell diskriminering, berättar Amal Matar.
Enkätundersökning om patientlagen
Patientlagens syfte är att stärka och tydliggöra patientens ställning. I denna enkät vill vi få en bättre bild av hur ni arbetar med patientlagen på din arbetsplats.
– För screenar vi för så många sjukdomar så kan det bli diskriminerande mot olika funktionsnedsättningar. Färre personer kommer att födas med funktionsnedsättningar. Och om någon föder ett barn med funktionsnedsättning kan samhället börja fråga varför man inte gjorde testet och varför samhället ska betala för sjukvård för barnet när de hade möjligheten men ändå valde att föda, säger hon och fortsätter:
– Samtidigt så kan vi motverka lidande med en sådan teknologi. Ett barn föds, har ont och dör i ung ålder, ska vi inte motverka det lidandet?
Gå NetdoktorPro:s fortbildning om icke-hormonella preventivmetoder
“Innebär inte att man föder färre barn”
En del av experterna tar upp att den svenska sjukvården är baserad på värden som solidaritet och alla människors lika värde och jämlikhet.
– När vi erbjuder denna typ av teknologi så försöker man sortera in människor i ”perfekta” och ”icke-perfekta” och då existerar inte jämlikheten längre. Eller så blir det så att samhället försöker definiera vilka som ska få födas och vilka som inte ska det, och med vilka kvaliteter. Det blir som en fabrik för bebisproduktion. Det är några möjliga problem som de jag intervjuat har målat upp.
Amal Matar säger till Aftonbladet att hon inte tror att den genetisk screening kommer innebära att det föds färre barn. Hon tror snarare att man hittar andra vägar till att få ett friskt barn.
– Det finns möjligheter som exempelvis IVF och adoption, så det betyder inte att folk kommer att välja att inte skaffa barn.
- Aftonbladet - https://www.aftonbladet.se/family/a/L0859V/forskaren-om-genetisk-screening-har-ar-problemen